I fjor ble regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet enige med Venstre og Kristelig Folkeparti om en plan for 11 måneders studiestøtte.

– Det er sinnsykt bra, og vi håper det blir noe av. Dette er noe vi har kjempet for i mange år, sa daværende leder for Studentorganisasjonen i Agder, Silje W. Hammerstad, til KRSby i november i fjor.

Følg trd.by på Facebook

Etter planen skal den siste måneden være på plass i 2020, men fram til det økes studiestøtten jevnt og trutt hvert år.

Så også i årets budsjettforslag, som altså ikke er endelig vedtatt.

– Regjeringen fortsetter å bedre studentøkonomien selv i et stramt budsjettår. Det er en historisk viktig dag for studentbevegelsen når vi endelig kan starte på første etappe mot 11 måneders studiestøtte, sier Marianne Andenæs, leder i Norsk studentorganisasjon NSO.

Utbetales i juni 2017

I forslaget til budsjett som ble lagt fram torsdag morgen, starter opptrappingen. Basisstøtten for neste år vil tilsvare omtrent 2600 kroner ekstra i året for studentene, med utbetaling fra juni 2017.

– Regjeringen fortsetter å bedre studentøkonomien selv i et stramt budsjettår. Det er en historisk viktig dag for studentbevegelsen når vi endelig kan starte på første etappe mot 11 måneders studiestøtte, sier Marianne Andenæs, leder i Norsk studentorganisasjon NSO.

Dyr studiestøtte

Kostnaden ved å innføre 11 måneders studiestøtte i 2020 er beregnet til 600 millioner kroner.

I tillegg bevilges det penger til bygging av 2200 studentboliger til neste år.

– Vårt krav er 3.000 studentboliger. Vi utfordrer nå samarbeidspartiene til å fortsette å prioritere studentene i sine forhandlinger med regjeringen, sier Andenæs.

Høyere rente og mindre reisestipend

Dinside.no skriver at regjeringen foreslår at studielånsrenta heves til normrentenivå. Det betyr at renten fra neste år blir 0,35 prosentpoeng høyeren enn den ville ha vært med dagens regler.

Nettavisen skriver også at regjeringen vil kutte stipendandelen i reisestøtten til utenlandsstudenter. Fra 70 prosent til 35 prosent. Samtidig blir det foreslått å avvikle reisestipendet til reiser i Norden og Norge.

MER OM STATSBUDSJETTET FRA ADRESSA.NO: