Ådne Magnus Viga Skretting var 15 år da han først hørte om at det gikk an å gå Norge på langs på ski. Siden har han drømt om å gjøre det, og 2018 ble altså året hvor drømmen skulle bli til virkelighet.

Det var Sandnesposten som først omtalte saken.

Det tok ham og kjæresten Thea Martine Marstrander fire måneder og ti dager å fullføre turen. De fikk gått mesteparten på ski, selv om at de måtte gå til fots fra Lindesnes til Setesdal.

Viga Skretting anbefaler turen sterkt til de som liker å være ute, men sier at det kan være lurt å ha gått litt på ski fra før. Foto: Privat

Høydepunkt: Mobile saunaer

Langs veien så Viga Skretting og kjæresten mye spennende, og han trekker spesielt frem et minne fra nord. Da så han nemlig noen finner på scooter med mobile saunaer (!).

– De hadde et massivt telt de rigga opp da de kom frem. Og så hadde de hver sitt brett øl. Så ut som en bra fest, forteller Viga Skretting.

Han synes også Nordland og Finnmarksvidda var spesielt fint.

– Det er et sinnsykt fint område, sier han.

Ådne Magnus Vida Skretting og kjæresten brukte over fire måneder på turen. Foto: Privat

– Anbefales

Han og kjæresten gikk omtrent to og en halv mil til dagen. Noen pauser ble det, og de ble for det meste bestemt av været.

Han anbefaler turen sterkt til de som liker å være ute, men sier at det kan være lurt å ha gått litt på ski fra før.

Selv har han gått på ski siden han var veldig liten. Det begynte i Sirdal, hvor familien hadde hytte. Der var de hver helg, hele vinteren.

I tillegg har han vært to år i Forsvaret som sersjant i Panserbataljonen på Setermoen, hvor han også fikk testet skikunnskapene sine. Mye av det han lærte i løpet av de to årene, ble nyttig på turen.

Vanligvis studerer han til maskiningeniør i Trondheim, og han fant ut at studietiden ble den beste tiden å ta turen på. Nå har han tatt seg et års permisjon, og satser på å hoppe på studiene igjen neste vinter.

– Hva skal du gjøre til høsten, da?

– Jobbe. Og gå på tur.