Tirsdag har NRK-journalistene streiket i ei uke. Denne morgenen ble det derimot ingen ordinær streikevakt.

- Du skulle sett studentfjesene. De kom som en lang bølge nedover veien, alvorstynget, dypt fokusert og nervøse. Idet de så oss i røde T-skjorter og med plakater, lyste ansiktene opp. Det var ganske magisk å se, forteller NRK-journalist Aksel Faanes Persson, som jobber i Norgesglasset på NRK P1.

Fra streikesang til heiarop

I en halv times tid, rett før oppmøtefristen for de rundt 850 eksamensklare studenter, troppet en gjeng med streikende NRK-journalister opp i gata utenfor Trondheim Spektrum.

Streikesanger ble byttet ut med heiarop, kjærligheter på pinne, og boller.

Journalist Aksel Faanes Persson forteller at streikeviljen blant NRK-journalistene er stor. Foto: Nareas Sae-Khow

- Studentene var med på leken, og vi ble møtt med store smil. Vi fikk fjernet litt nervøsitet og fikk ønsket dem lykke til, og det var akkurat det vi var på jakt etter. I tillegg fikk de boller og kjærlighet på pinne som de kunne trøste seg med om eksamensoppgavene ble litt vel vanskelige, ler Faanes Persson.

- Vi er utrolig glad i lytterne, seerne og leserne våre, så slike gode gjerninger som denne gir oss mulighet til å møte dem når vi ikke kan nå dem på lufta, legger journalisten til.

Vil gjøre noe godt for andre

Streikesjef ved NRK på Tyholt, Tron Soot-Ryen, forklarer at tirsdagens studentstunt var det første av flere aksjoner.

- Vi planlegger masse forskjellig. I morgen rundt klokken 10 skal vi for eksempel ha en liten stuntaksjon på City Lade. Vi satser veldig på enkle aksjoner, der vi både får informert om streiken og dele ut diverse stasj, forteller streikesjefen.

Ideen om å heie fram eksamensspente studenter fikk journalistene fra Andungen Barnehage, som ligger like ved Trondheim Spektrum. Også de pleier å ønske studentene lykke til på vei til eksamenslokalet. Foto: Nareas Sae-Khow

- Onsdag er det en gjeng fra Trondheim og fra NRK nord i Trøndelag som skal reise til Namsos for å spille fotballkamp. Der skal de møte et fotballag for utviklingshemmede, som har invitert oss dit.

Det er fotballaget NIL Diamonds, et lag NRK tidligere har skrevet reportasjer om, som skal gi NRK-journalistene en kamp om poengene onsdag ettermiddag. NRKs kommentator, Johannas Børstad, skal kommentere oppgjøret.

- Det blir helt kanon. Det er det løpet vi ønsker å kjøre. Vi vil markere oss, men samtidig bruke streiketida til å gjøre noe godt for andre, legger Aksel Faanes Persson til. NRK-journalister over hele landet har også gjort lignende stunt.

- Det er nå streiken begynner

Etter en spesiell uke med mange røde dager, forklarer streikesjef Soot-Ryen at det er nå streiken virkelig begynner.

- Vi er ved veldig godt mot, og begynte dagen i dag med å overføre streikemøtet i Oslo hit til Samfundet. Det er en voldsom stemning. Folk yrer av liv, og vi kommer til å streike så lenge vi må.

Studentene fikk trolig roet både nerver og rumlende mage etter aksjonen til de streikende journalistene. Foto: Nareas Sae-Khow

Aksel Faanes Persson er selv ute i streik for første gang, og var på forhånd spent på reaksjonene. Han opplever at NRK-journalistene får god støtte fra både lesere, seere og lyttere.

- De få som i utgangspunktet er litt negative til streiken, blir som regel overbevist med en gang vi forklarer hvorfor vi streiker. Støtten er fantastisk motiverende, rett og slett. Det er godt å se at folk er glade i oss.