- Du trenger så absolutt ikke å ha en stor rumpe for å twerke. Twerking er for alle kropper og rumper, og i noen av trinnene er det faktisk enklere om du ikke har så mange kilo å bære på, forklarer Tone Sørbøen Gåsbakk til Trd.by.

Lørdag holder hun workshop på kultursentert ISAK i Trondheim. Torsdag var det fortsatt to ledige plasser. I forkant har hun holdt tre kurs i Oslo, og skal holde ett til i Bergen i løpet av oktober.

- Jeg er opptatt omtrent hver helg frem til jul med enten kurs, faste dansetimer i København, show, dansefestivaler og utdrikningslag. Ved siden av min faste jobb blir det ganske mange ting på agendaen, forklarer Gåsbakk.

Dansestil med mange trinn

Twerk er en dansestil som stammer fra hiphop-kulturen i New Orleans, og kan spores tilbake til 1980-tallet. Dansestilens kjennetegn er gjerne feminine og kraftfulle bevegelser til afrikansk og hip hop-musikk.

- Det er en hel rekke trinn, minst 30 som er de mest kjente. I løpet av et kurs på to timer rekker vi å gå igjennom rundt 15 trinn, forklarer Gåsbakk.

Gåsbakk holder også timer med rene guttegrupper, for eksempel på utdrikningslag. - Jeg blir hyret inn for å lære brudgommen å twerke, i stedet for at de booker en stripper for eksempel. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

- Mange tenker på twerking som det å riste på rumpa, men begynner man med flere trinn forstår man at det handler om mer enn bare rumpa og det å vise seg frem.

Gåsbakk forklarer at mange assosierer twerk med det å være sexy og lettkledd, og hun er derfor for eksempel nøye på å ikke stille til kursene i en liten truse.

- Har du stor rumpe kan det bli litt mye, sier Gåsbakk.

Menn og kvinner i alle aldre

Men stor rumpe er altså ingen forutsetning. På de tidligere kursene har det dukket opp deltakere i alle kroppsfasonger fra 16-årsalderen til et stykke opp i 50-60-årene, både menn og kvinner.

- Det er faktisk noen mødre litt mer opp i alder som også kommer, og det synes jeg er råkult. Jeg merker at de litt eldre gjerne er litt tryggere på seg selv, og tør å drite seg ut.

Gåsbakk sier at jentene som deltar på kursene gjerne vil lære gode mooves til å bruke på byen eller foran kjæresten, men at en del av gutta blir med for å kødde litt med guttegjengen for moro skyld.

- Men det er råkult med gutter som tør. De har gjerne litt strammere stuss enn oss damer, noe som krever enda hardere arbeid. Men til samme tid kan de være sterkere i overkroppen enn oss, og der har de en fordel.

I tillegg er det mange som kommer for de er genuint glad i å trene, og ser på twerk som en ny treningsform.

- Det kan være med å forbedre både kropp og sinn. Mange får bedre selvtillit og godtar den kroppen man har. Til samme tid er det en veldig fin treningsform for dem som ikke er så glad i tradisjonell trening som løping og sykling.

Kombinerer twerk med kontorjobb

Tone Sørbøen Gåsbakk er opprinnelig fra Ål i Hallingdal, men er også halvt trønder. Hun er utdannet ernæringskonsulent, og jobber med matsikkerhet i København. Der har hun bodd siden 2012.

- Jeg er et eksempel på at du ikke trenger å gå på danseskole for å bli god. Jeg har bakgrunn som håndball- og fotballspiller, og det har kommet godt med. Jeg har alltid vært glad i å danse, og har danset mye hjemme frem til jeg flyttet hjemmefra som 19-åring.

Da begynte Gåsbakk å ta zumbatimer på et treningssenter. Dette var midt under den heftigste zumbabølgen som skylte inn over Norge. Der ble hun lagt merke til av interuktørene, og ble oppfordret til å bli instruktør selv. Dermed tok hun zumbautdanning i 2011.

Gåsbakk forklarer at noen trinn kan være enklere om det er litt størrelse på rumpa, men i trinn med høyt temo er det en fordel å ikke ha så mange kilo å flytte på. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Da hun flyttet til København for å studere, fikk hun en jobb ved det største treningssenteret i Danmark. Der kom hun inn i et stort dansemiljø, og ble introdusert for twerking. Rundt 2015 fikk dansestilen mye oppmerksomhet, og ble stor. Da tok hun sats og meldte seg på en twerke-konkurranse.

- Det var midt på natta på en nattklubb, og jeg hadde øvd mye i forkant. Jeg følte at jeg var den eneste som var edru der, ler Gåsbakk.

Konkurransen vant hun, og siden den gang har det gått slag i slag. Gåsbakk fikk forespørsel om å bli instruktør på en danseskole, og byttet ut zumbaen med twerkingen.

- Det ble litt mer seriøst da, men det har alltid vært som en hobby for meg ved siden av kontorjobben. Det er ikke noe jeg kan leve av, til det er markedet for lite.