Etter to års hardt arbeid holder avgangsstudentene ved Norsk Fotofagskole avgangsutstilling i helgen. Det blir en kombinasjon av fotoutstilling og en heidrundrende fest.

- Jeg gleder meg helt sykt. Familien min kommer reisende fra Bryne for å se utstillingen. Det blir veldig stas å få vise frem det jeg og vi har gjort, sier student Hedda Rysstad (22).

Hedda Rysstads utstilling har hun kalt "Two faced" og handler om dobbeltmoral. Foto: Eva Ersfjord

Jazzmusikk og food trucks

Festtemaet er "Underground Berlin", og skolen kjører på med både jazzmusikere, DJ, food trucks fra Melt og Falafelkompaniet, samt tre barer. Det blir pallesofa og lys ute, og på grunn av det ventede trykket har de valgt å leie noen festivaltoaletter.

- Tre toaletter på så mange mennesker blir bare kaos, så vi fant ut at vi ble nødt til å gjøre noe med det, forteller Rysstad.

Renate Rennan (22) passer på at bildene blir i vater når de skal henges opp. Foto: Eva Ersfjord

Hardt arbeid

Det holder ikke å bare knipse et par foto før en slik avslutning på skolegangen. Elevene er midt i eksamenstiden, samtidig som en enorm planlegging ligger bak en slik utstilling. Vegger skal settes opp og males, lys skal monteres, portfolio skal lages, og mye, mye mer. Søvnmangel er en av konsekvensene man må tåle.

- I går var jeg hjemme klokka 02.00, og det var tidlig, ler Rysstad.

- Det er det tidligste jeg har vært hjemme på lenge. Det vanlige har den siste uken vært mellom klokka 05.00 og 06.00 på morgenen, sier hun.

Livø Eikeland (21) kutter bilder til portepolio. Foto: Eva Ersfjord

Gode forhold for norske kyllinger

Cathrine Gjerdingen Larsen (22) har tatt bilder på en kyllingfarm i Melhus. Målet var en objektiv fremstilling av hvordan kyllingene faktisk har det, uten å ha en negativ innstilling til industrien på forhånd. Det endte i en positiv overraskelse for fotostudenten som kun har sett reportasjer fra utlandet.

- Jeg visste ikke hva jeg ble å møte. Jeg har kun sett klipp fra utlandet hvor kyllingene har det helt forferdelig. Jeg fikk et utrolig godt inntrykk. Ikke har de det trangt og fælt, de ser ut til å ha det veldig godt, sier Larsen.

Cathrine Gjerdingen Larsen ble positivt overrasket over forholdene på kyllingfarmen i Melhus. Foto: Eva Ersfjord

Forventer fullt hus

Utstillingen starter fredag klokken 19.00, men daglig leder og lærer, Jan Christian Sørlie, anbefaler de som ønsker å se utstillingen om å være tidlig ute.

- For de som har lyst til å se utstillingen anbefaler jeg å komme tidlig, eller på lørdag eller søndag. Vi forventer fullt hus på fredag da dette er et kull som er flink til å samle folk og skape trykk, sier Sørlie.