Kun få uker før Apple forventes å slippe sin nye Iphone 6S har Samsung lansert to nye toppmodeller. Samsung Galaxy S6 edge+ med 5,7 tommers skjerm vil være på plass i butikkhyllene i september, mens den nye Galaxy Note 5 ifølge Samsung ikke vil bli lansert i Europa.

Det er både merkelig og litt skuffende, mener mangeårig mobiljournalist i Tek.no, Espen Swang, men ser ikke bort fra at den kan dukke opp etterhvert.

- Note-modellene med den spesielle S-pennen som lar deg skrive på skjermen er blitt en større suksess enn Samsung opprinnelig så for seg, og her hjemme har mange sett frem til lanseringen Note 5. De blir nok skuffet nå, sier Swang.

Viktig hos bedriftene

Han synes også det er rart med tanke på Samsungs satsing i bedriftsmarkedet, der Note har vært en viktig våpendrager.

- På den annen side var det nok en del som kjøpte Note 3 og 4 primært på grunn av den store skjermen. Nye Galaxy S6 edge+ med 5,7 tommer skjerm vil sånn sett bli en mer riktig telefon for dem.

Forklaringen på at Note 5 ikke blir å se her til lands er ifølge salgssjef i Samsung Norge, Stig-Ove Langø, at Galaxy S6 edge+ dekker behovet for de aller fleste kundene i storskjermsegmentet.

- Per dags dato står ikke Note 5 på noen av våre lanseringsplaner. For dem som vil ha S-pennen er Note 4 fortsatt et bra alternativ, sier Langø.

Edge vokser

Hva så med Galaxy S6 edge+ som vitterlig kommer i butikk i september?

BUET SKJERM: også den nye og større edgemodellen får som navnet antyder bued skjerm. Foto: Samsung

Den største og mest iøynefallende nyheten er at skjermen har vokst fra 5,1 til 5,7 tommer sammenlignet med den vanlige Edge-modellen.

Til sammenligning måler Iphone 6 Plus 5,5 tommer, og det er liten tvil om at Samsung har hatt nettopp den storvokste Apple-konkurrenten i sikte.

Selve skjermoppløsningen er dog den samme på de to Edge-modellene som begge har 2561 x 1440 piksler. Iphone 6 Plus har forøvrig  «bare» 1920 x 1080 piksler.

– I Samsung tror vi at smarttelefoner med stor skjerm dekker viktige behov hos forbrukerne. Det gir en langt bedre seer- og brukeropplevelse ettersom mange bruker telefonen til jobbrelaterte oppgaver og til å se på videoinnhold, sier Langø.

Raskere og sterkere

Større skjerm gir også mer batteriplass, og batterikapasiteten er økt fra 2600 mAh til 3000 mAh. På skrytelisten til Samsung står også raskere trådløs lading, og en aluminiumsramme som angivelig skal være sterkere og mer ripebestandig.

Mobilbetaling: den mobile betalingstjenesten Samsung Payblir tilgjengelig i Korea samtidig som lanseringen av Galaxy S6 edge+ og i USA i september. Foto: Samsung

Galaxy S6 edge+ støtter også raskere 4G/LTE, såkalte Cat. 9, men dette er foreløpig kun av akademisk interesse da ingen av de norske mobiloperatørene har støtte for dette i sine nett.

For Samsung handler det ifølge Langø om å være tidlig ute, slik at mobilene er klare når operatørene før eller siden tilbyr LTE Cat. 9.

Prosessoren er den samme som på den mindre edge-modellen, men arbeidsminnet (RAM), er økt fra 3 GB til 4 GB.

Mindre internminne

Internminnet derimot er blitt mindre, eller rettere sagt har Samsung droppet 128 GB-varianten, slik at 64 GB er største tilgjengelige versjon.

Det synes Espen Swang i Tek.no er merkelig:

- En ting er at man ønsker å få brukerne til å ta i bruk Samsungs skylagringstjeneste, men man lar samtidig Iphone være alene med en 128 GB alternativ. Det kan være avgjørende for dem som er opptatt av stort internminne.

Ifølge Langø mener Samsung at de som har behov for mer enn 64 GB internminne kan bruke Samsungs skytjeneste, men innrømmer at man ser at en liten andel kunder foretrekker 128 GB internminne.

Stive priser

TØFF KONKURRANSE: prisene på Galaxy S6 edge+ starter på 7990 kroner. Foto: Samsung

Swang er også usikker på hvordan markedet vil ta imot det han karakteriserer som rett så stive priser, nærmere bestemt 8990 kroner for 64 GB og 7990 kroner for 32 GB. 500 kroner mer enn Apple skal ha for sine tilsvarende Plus-varianter.

Salgssjef Langø føler seg derimot trygg på at markedet er betalingsvillig.

- Vi ser med S6 edge at folk vil ha buet skjerm og metallramme. I tillegg gjør den høye eurokursen utslag.