23. april arrangeres det x-russefest på Kristiansten festning, og det er som vanlig veldig populært.

Over 2100 personer melder på Facebook at de har tenkt seg dit den dagen, og over 3600 personer er interessert i å delta på festlighetene på Festningen.

Men hvor mange av dem kommer til å møte opp den dagen?

- Det pleier å være veldig væravhengig. Jeg vet ikke hvor mange som vanligvis pleier å dra, men jeg anslår at det er opptil 1000 personer, sier Torkjel Rendal, seksjonsleder for vakt og beredskap ved Sentrum politistasjon.

Følg trd.by på Facebook!

Politiet kommer

Han er en av dem som er mest erfaren på x-russefestene på Festningen. Politiet trykker ikke på «skal»-knappen, men de tropper opp til Festningen hvert år.

- Vi kommer til å være der i år og. Både før folk kommer i gang, og underveis i festen. Vi kommer til å gripe inn der det blir nødvendig, sier Rendal.

- Hvor mange patruljer pleier å være til stede?

- Det varierer på folkemengden. Vi pleier å se an forholdene på dagen først, svarer han.

Dette frykter politiet

Men selv om de er der hvert år, så skulle de gjerne ha vært foruten dette oppdraget.

- Det er en aktivitet vi ikke ønsker. Det er stor grad av drikking på offentlig sted, og det bringer med seg sjenanse for beboerne i området, sier Rendal.

Dette bildet fikk adressa.no tilsendt av en tipser under forrige eks-russefest. Foto: privat

Han forteller også at eks-russen pleier å klatre på festningsveggene, og legge igjen mye søppel på stedet. Men det er ikke det politiet frykter mest.

- Vi er spesielt redd for voldsepisoder og situasjoner som kan føre til overgrep, sa Rendal til adressa.no før festen i 2014.

Vil ha kontakt med arrangøren

Personen bak arrangementet er anonym, og kaller seg for Ola Nordmann på Facebook.

Politiet har forsøkt å kontakte Nordmann, men har ikke lyktes.

- Vi vil gjerne snakke med initativtakerne, for å høre hva slags planer de har for festen. Arrangementet er ikke omsøkt, og det betyr at ingen står ansvarlig for sikkerheten og opprydningen på stedet, sier Rendal.

På Facebook-arrangementet blir deltakerne oppfordret til å rydde opp etter seg. Den samme oppfordringen kom i fjor også, men det så ikke ut til å ha effekt:

Slik så Festningen ut dagen derpå i fjor. Foto: joakim slettebak wangen