Derfor har filmskaperne begynt å bruke AI-teknikk for å sikre stemmen til fremtidige filmer og TV-serier.

Helt siden aller første «Star Wars»-film hadde premiere i 1977 har James Earl Jones stått for stemmen til Darth Vader med sin dype baryton. Men nå er det over – for den 91 år gamle skuespilleren har trukket seg tilbake.

James Earl Jones er for evig knyttet til Darth Vaders stemme – også nå med AI-hjelp. Foto: AP

I stedet for å bytte ut stemmen hans har filmskaperne tatt i bruk en ny AI-teknikk, altså kunstig intelligens, for å bevare den karakteristiske røsten som Darth Vaders, melder Vanity Fair. Det er et ukrainsk selskap, Respeecher, som har skapt metoden med å skape ny dialog basert på gammelt materiale fra stemmeskuespillere.

Nå er teknikken blitt så bra at gamle replikker kan gjenbrukes, plukkes fra hverandre og settes sammen på en måte som fremstår som ny og levende. Etter å ha hørt resultatet har James Earl Jones og hans familie godkjent at teknikken brukes til fremtidige eventyr fra «Star Wars»-universet på film og fjernsyn.

Det er likevel en komplisert prosess, forklarer lydteknikeren Matthew Wood:

– For en rollekarakter som Darth Vader, som har kanskje 50 replikker i en episode, må jeg kanskje gå gjennom over 10.000 lydfiler.

James Earl Jones siste innsats som Darth Vaders stemme var i filmen «The Rise of Skywalker» for tre år siden. Respeecher har også skapt en ung variant av Mark Hamills stemme som Luke Skywalker til seriene «The Book of Boba Fett» og «The Mandalorian» for Disneys strømmetjenesten, mens en kunstig skapt James Earl Jones-stemme er å høre i «Obi-Wan Kenobi».