En undersøkelse fra Europen Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, som tar for seg bruken av tobakk, narkotika og alkohol blant 15-16 åringer, viser at norsk ungdom røyker minst i Europa.

- Det er ikke kult å røyke lengre. Ungdom har også fått et mye større fokus på kropp, helse og skoleprestasjoner, som kan være noe av årsaken, sier forsker Elin Kristin Bye ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Lik trd.by på Facebook

Røyker mindre

Og ifølge SSB er sørtrønderne med på å dra ned snittet. I perioden 2012 til 2015 oppga 11 prosent av befolkningen mellom 16 og 74 år at de røyker daglig. Det er nest lavest i landet, kun slått av Akershus, ifølge SSB.

- Vi synes det en riktig og hyggelig utvikling at trønderne røyker mindre. Røyking er en av hovedårsakene til lungekreft, den kreftformen som flest dør av. Røyking øker også risikoen for flere typer kreft, skriver Eva Faanes, distriktssjef i Kreftforeningen i Trondhiem, i en epost til trd.by.

Men selv om sør-trønderne stumper røyken, så er vi den landsdelen som hyppigst hiver i oss et annet tobakksprodukt - snus.

NTNU: - Snus øker risikoen for hjertekarsykdom

På snustoppen

Fra perioden 2008-2011 lå vi på andreplass, bak våre naboer i nord. Siden den gang har vi klatret helt til topps. Det synes ikke Kreftforeningen er noe å juble for.

- Det er en kåring vi ikke higer etter å vinne. For snus er like avhengighetsskapende som røyk. Få ting er farligere enn å røyke, men det betyr ikke at snus er ufarlig. Forskning indikerer at snusbruk kan ha en sammenheng med kreft i bukspyttkjertelen, skriver Faanes.

- Snusing har økt i noen år. Men det er viktig å presisere at det i andel ikke er nevneverdig flere som røyking. Vi ser også at økningen av snusbruk har gått noe ned enn hva utviklingen viste rundt 2011, skriver hun videre.

Er du en av dem som bidrar til denne førsteplassen? Slik blir du snusfri på en måned