Operasjon Dagsverk er elevenes årlige solidaritetsaksjon der ungdommene jobber en dag og gir inntekten til ulike prosjekter. Det kommer årlig inn rundt 23 millioner kroner, opplyser Sandra Skiaker, som er leder for hovedkomiteen i Operasjon Dagsverk.

I år har elevtinget bestemt at pengene skal gå til Natur og Ungdom og Naturvernforbundets prosjekt «Fra utvinning til utdanning» i Nigeria.

– Takket være Operasjon Dagsverk vil ungdom fanget i verdens største oljekatastrofe endelig få muligheten til en bedre framtid. Vi har jobbet i mange år med de katastrofale ødeleggelsene fra oljen i Nigerdeltaet. Vi er utrolig glade og takknemlige over tilliten som elevene har gitt til oss, sier generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet.

Hun viser til at i Nigerdeltaet har forurensning fra internasjonale oljeselskap ødelagt livsgrunnlaget til ungdommene.

Oljevoktere

Sandra Skiaker sier til NTB at pengene som kommer inn gjennom Operasjon Dagsverk skal gå til utdanning for ungdom i Nigeria både i og utenfor skolen

- Midlene skal blant annet gå til å utdanne oljevoktere som kan følge med på at opprydningsarbeidet etter oljesøl går som det skal, at det faktisk blir en opprydning og at den blir gjort ordentlig. Ungdom skal læres opp til å dokumentere når oljesøl skjer og få kunnskap om hvem de skal melde fra til, slik at oljeselskapene får en mulighet til å rydde opp, sier Skiaker.

Hun sier at pengene også skal gå et prosjekt for å skape nye og miljøvennlige jobber for ungdom i Nigeria.

Internasjonal uke

Knyttet til Operasjon Dagsverk er også Internasjonal uke, som ifølge ODs nettside har som mål å lære elevene hvordan verden henger sammen. I år får elevene tilbud om å lære mer om verdens største oljekatastrofe og globale sammenhenger.

– Det som er det kuleste med OD er at det handler om ungdom, og at vi har et felles ansvar for å sørge for at ungdom i verden har utdanning. Her får faktisk ungdom mulighet til å utgjøre en forskjell gjennom midlene som samles inn på OD-dagen. Men det er også fint å få lære noe gjennom internasjonal uke, å få øynene litt opp for hvordan verden ser ut, sier Sandra Skiaker.