Tallene fra rapporten om unges psykiske helse, «Hvordan har du det – egentlig?», utført av Opinion for Mental Helse, belyser hverdagen for tenåringer i Norge. Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i Mental Helse, sier det er vonde resultater som fortjener oppmerksomhet.

– Vi ser også fra rapporten at halvparten av de som har store psykiske helseutfordringer, ikke søker hjelp, verken hos foreldre, venner, på skolen eller i helsevesenet, sier hun.

I løpet av ett år melder hver femte ungdom om svært eller ganske dårlig psykisk helse, og mer enn hver fjerde bekrefter å ha kjent på angst- eller depresjonssymptomer.

Kronprinsesse Mette-Marit var til stede på Mental Helse-konferansen på Gardermoen. Foto: Lise Åserud / NTB

Studien er basert på dybdeintervjuer og spørreskjema blant ungdom og unge voksne i alderen 12 til 20 år. Totalt har 1.005 unge fra hele landet svart.

Nesten én av tre er bekymret for egen psykisk helse. Tre av ti opplever mobbing i en aller annen form. Mange av problemene er knyttet til eller forsterkes av skolehverdagen.

– Vi må inn i klasserommet, tilby skoleprogrammer innen psykisk helse, skape møteplasser utenfor skolen og legge til rette for tiltak som faktisk virker. Vi må normalisere psykisk helse, sier Berg-Heggelund.

Rapporten ble lansert i forbindelse med Mental Helse-konferansen torsdag. Kronprinsesse Mette-Marit deltok på konferansen på Quality Airport Hotel Gardermoen.