Tirsdag skrev Adresseavisen om en falsk AtB-billett som spres på sosiale medier, hovedsakelig Jodel.

Etter at saken ble publisert har personen som står bak den falske billetten tatt kontakt med trd.by.

Følg trd.by på Facebook

Irritert over busstilbudet

- Jeg trodde ikke den var i bruk etter at jeg forlot Trondheim, sier 22-åringen, som flyttet fra byen etter å ha studert informatikk ved NTNU.

Han forteller i en epost at han har slettet siden med den falske billetten. Hvis du taster inn URL-en til nettstedet nå, får du bare opp ett ord: «fy».

- Jeg vet ikke hvem som delte nettsiden på sosiale medier, men den var ikke ment for offentligheten. Når mange bruker den vil AtB lære seg å kjenne igjen falske billetter. Ettersom jeg ikke bruker den selv så jeg ikke noen grunn til å la den være oppe, skriver 22-åringen, som nylig flyttet fra byen etter å ha studert informatikk ved NTNU, til trd.by.

Han forteller at han skapte siden i 2013, og har oppdatert den et par ganger ettersom appen og prisene har endret seg. Han begrunner falskneriet på følgende måte.

- Jeg syntes det sporadiske kollektivtilbudet AtB leverte ikke var godt nok til å betale for. Jeg ble ofte irritert over manglende og forsinkede busser, og så muligheten min når jeg innså at bussjåførene ikke sjekket billetten ordentlig, samtidig som det aldri var kontroller, skriver 22-åringen i en epost til trd.by.

Billetten til høyre er falsk. Foto: skjermdump

Eksplodert de siste dagene

Han forteller at mens han bodde i byen var det rundt 400 sidevisninger på nettsiden, fordelt på ti personer. Men etter at linken ble spredt på sosiale medier har det tallet økt kraftig.

- Men de siste dagene har det vært rundt 900 besøk hver dag, skriver han.

- Jeg tror færre hadde sneket på bussen hvis AtB hadde hatt et tilbud som folk var fornøyde med, samt en bedre pris til studenter, skriver han videre.

- Hva tenker du om det lovmessige rundt dette? Er du bekymret for at politiet skal involvere seg?

- Jeg tror ikke politiet kommer til å involvere seg, ettersom ingen tjente penger på nettsiden og den var såpass lite utbredt. Hvis politiet skulle involvert seg måtte det vært hvis noen ble tatt for sniking på bussen med jukse-billett, skriver han.

15. august kommer høstrutene: Slik blir endringene

Slik reagerer AtB

Daniel Kvisten, seksjonsleder plan- og ruteproduksjon ved AtB, skriver i en epost at nettstedet er ulovlig og straffbart under bestemmelsene om dokumentforfalskning. Han skriver videre at AtB var kjent med dette nettstedet, og flere andre lignende sider.

- At slike nettsider dukker opp er nok dessverre en følge av den tid vi lever i, og at Trondheim er en kunnskapsby, hvor all kunnskapen dessverre ikke brukes til noe positivt, skriver Kvisten i en epost til trd.by.

Kvisten forteller at de pleier å stanse slike sider så snart de hører om dem, enten gjennom dialog eller politianmeldelse. Han forteller videre at de er fornøyd med at 22-åringen har fjernet nettstedet med den falske billetten, og at de skal drøfte om de vil forfølge saken videre etter sommerferieavviklingen.

- Personen bak begrunner nettstedet med at han mente at kollektivtilbudet var for dårlig. Har dere en kommentar til det?

- Det er hyggelig at brukere av kollektivtilbudet har meninger om det tilbudet som blir gitt, vi har andre kanaler som er mer egnet for tilbakemeldinger, både ris og ros, enn en egen nettside, svarer Kvisten.

1. august trapper AtB opp billettkontrollene. Dette skjer hvis du blir tatt med en falsk billett.

TWITTER: «AtB går aldri fra A, så kjæm jo aldri tel B»