Flere sov i kø for billetter til oktoberfesten under Uka, og det ble furore da det kom fram at noen hadde jukset med billettbestillingen.

Men er du en av heldige som skal på festen på mandag, må du ha kostymet klart. Og har du ikke allerede skaffet deg det riktige antrekket begynner tiden å renne ut.

Lik trd.by på Facebook

- Vi har solgt flere hundre kostymer. På et tidspunkt ble vi tomme, men nå har vi fylt på, forteller Linda Valsjø på Baremoro.

De selger mye av de ferdige oktoberfest-pakkene til både herrer og damer, med de tradisjonelle kortbuksene lederhosen, skjorte, strømper og hatt. Til dame er det som regel kjoler det går i.

Student og sliter med kronisk tynn lommebok? Slik holder studielånet ut måneden

- Hvis man ikke vil gå for et fullt kostyme kan en hatt, eller en parykk med fletter for damer være løsningen.  Vi selger også mye bukseseler, sier Valsjø.

Klar for oktoberfest? Her får du kostyme-tipsene! Foto: Shutterstock

Vi har funnet fram til 7 ting du må ha for å være komplett til oktoberfesten:

1. Lederhosen

Disse halvtrange skinn eller skinnimiterte shortsene med bukseseler er vel kanskje det mest brukte til oktoberfest. Det finnes varianter i Trondheim til en rimelig penge, men også kostbare i ekte skinn. I hovedsak er lederhosen til menn, men det store internett kan avsløre at det også finnes åletrange og rimelige korte kvinnelige varianter også.

2. Strømper

Dette gjelder i grunnen både menn og kvinner. Enten du har lederhosen eller kjole bør det inngå et par hvite strømper i antrekket. Du kommer garantert aldri til å få bruk for dem igjen.

Det går mange smartinger på NTNU: NTNU-studenter lagde denne appen etter voldtekt i Trondheim

3. Dirndl

Det merkelige ordet Dirndl er det man vanligvis ville kalt "en sånn oktoberfest-kjole du vet". Kjolen kan være i ganske mange forskjellige varianter, men fellestrekket er som regel stoff på skuldre som kan dras ned for å vise...eh, kvinnens fordeler. Den sitter godt over midjen og har noen ganger et innebygd korsett og skal ha et forkle til. Lengden på kjolen kan variere, og noen er såpass korte at vi betviler at det knapt kan kalles en kjole.

4. Seidel-krus

Skal du virkelig gå all in Bavarian-style må du skaffe deg en seidel. Et enorm, gjerne dekorert ølkrus. Oktoberfest handler jo stort sett om øl og rare kostymer, og da bør du ha et skikkelig glass.

5. Gjeterstav

For å gli helt inn i oktoberfestens ånd kan du sprite det opp med en gjeterstav. Noen som husker filmen "Heidi"? Tenkt litt sånn, men med en twist. Passer kanskje best til det kvinnelige oktoberfest-kostymet, tenk deg så enkelt det blir å hanke inn gutter for kvelden.

6. Hodeplagg

Hatt med fjær, hårbånd, fletter med sløyfer eller kanskje skaut? Hodeplagget må være på plass til oktoberfesten. Det mest vanlige og mest kjente er den karakteristiske grønne hatten med rød fjær.

7. Sangene

Har du virkelig lyst å imponere må du lære seg noen skikkelige oktoberfest-sanger, som klassikeren "Ein Prosit". Lærer du deg de mest kjente ordene holder det nok at du kan melodien. Sikkert ingen som skjønner hva du sier uansett.

Det viktigste er uansett at du ikke ender opp som disse tullingene du kan se under. Prost!