Hvem fikk ungdom til å føle seg verst i 2015? Det skal årets «Gullbarbie»-konkurranse gi svar på.

Press, ungdomsorganisasjonen til Redd Barna, startet Gullbarbie i 2010, som en motvekt til reklamepress og ensidige skjønnhetsidealer. Press er partipolitisk og religiøst uavhengig, og består av ungdom mellom 13 og 25 år.

– Årets Gullbarbie 2015 går til den reklame- eller medieaktøren som var best på å få ungdom til å føle seg verst i løpet av fjoråret – og det er ungdom selv som stemmer frem vinneren, skriver Press i en pressemelding.

Fjorårets konkurranse fikk inn om lag 7000 stemmer, og skapte stort engasjement.

– Bruker ofte seksualisering

Årets tre nominerte ble lansert tirsdag denne uken, og det er Dagbladet, Brun og Blid og Proteinfabrikken som står i fare for å få en Gullbarbie.

Her er ungdomsorganisasjonens begrunnelse for utvalget:

«Dagbladet bruker ofte seksualisering og gamle kjønnsroller på sine forsider for å selge flest mulig utgaver. I en vanlig matvarebutikk er Dagbladet alltid plassert i høyde med barns øyne, og avisen er som regel umulig å overse. Det er derfor bekymringsverdig at Dagbladet bruker så mye forsideplass på å opprettholde ensidige idealer, seksualisering og gamle kjønnsroller.»

Én av ti mellom 13 og 15 år sender naken-snaps

– Er med på å opprettholde kjønnsroller som tilhører fortiden

«Solariumskjeden Brun og Blid har i 2015 satset hardt på å nå ut til mange mennesker med sin ekstremt ensidige reklame. I offentlig rom og sosiale media har de brukt samme type modeller, og vist liten grad av mangfold. Reklamene er tydelig retusjert, modellene er like, veldig lettkledde og med på å fremme det samme, gamle bildet av hva skjønnhet er.»

«Proteinfabrikken selger proteinpulver som de sier skal gjøre det lettere å få muskler. Reklamene forteller at du kan bli som dem, hvis du bare bruker produktene. Proteinfabrikkens reklame retter seg spesielt mot unge gutter, med fokus på store muskler og maskulinitet. Den forteller oss hvordan menn og kvinner skal se ut og være, og er med på å opprettholde kjønnsroller som tilhører fortiden.»

Disse 9 tingene kommer du garantert å huske fra 2015

– Burde skamme seg

Leder i Press, Karoline Steen Nylander, er ikke veldig imponert over årets nominerte, og er hard i sin dom:

– De tre nominerte burde alle skamme seg over hvordan de påvirker ungdom, sier Steen Nylander.

– Vi ser at stadig flere unge sliter med dårlig psykisk helse, og mye av dette skyldes aktører som disse, sier hun.