For Adrian Lund startet det med lett himling med øynene, kremting og enkle bevegelser som å kaste håret bakover. Da var han nærmere åtte år gammel. Diagnosen Tourettes syndrom fikk han ikke før han var bikket 12 år.

I oktober reiser han rundt i Norge for å holde foredrag for Verdensdagen for psykisk helse, som er i dag tirsdag 10. oktober.

- I Sørreisa har de flyttet Verdensdagen for psykisk helse til 7. november, bare fordi det var da det passet for meg å holde foredrag der. Det er helt konge, og da holder jeg tydligvis på med noe viktig, sier Adrian Lund til Trd.by.

Ikke bare fysiske plager

Diagnosen Tourettes syndrom er en nevrologisk lidelse.

- Det kommer når jeg overstimuleres. Jeg har til en viss grad kontroll over det, men det bare må ut. Og når man går rundt og roper homo eller rekker finger på gata, så går det jo også på den psykiske helsa.

Adrian forklarer at han trigges av psykologiske faktorer og at han reagerer med tics.

- Jeg reagerer ofte når jeg er blant folk. Når jeg er hjemme hos meg selv er jeg kjemperolig.

Det var da han var 22 år gammel at han bestemte seg for å bli ansiktet på Tourettes syndrom, og det skulle han gjøre ved å sykle Norge på langs.

- For meg falt det ganske naturlig. Jeg har jobbet ti år i butikk, og i kassa sitter man gjerne på utstilling.

En unaturlig icebreaker

Han mener også at han blir et ansikt på diagnosen uansett om han vil eller ikke.

- Sånn blir det når jeg går rundt og bjeffer. Da blir jeg plutselig et ansikt på Tourettes. Jeg sier ofte at Tourettes syndrom ikke er en naturlig icebreaker, men en unaturlig. For når man er åpen om det, og forklarer de som kikker litt ekstra på deg at det er Tourettes, så kommer man i prat, sier nordlendingen.

I samme periode som han syklet Norge på langs, begynte han å holde foredrag på hobbybasis.

- Hva har du fått igjen for å være åpen om diagnosen din?

- Først og fremst har det blitt lettere å være Adrian.

Det gjelder ikke bare hans diagnose, men for alle som også har lidelser som ikke vises.

- Det er tungt å bære på alene, og det er lettere å være seg selv når de rundt deg vet mer om hva du går gjennom.

Ble mobbet på skolen

Adrian mener det også blir lettere for menneskene rundt om man er åpen om diagnosen.

- Jeg skulle ønske jeg fikk vite at jeg hadde Tourettes noen år tidligere. Jeg tror det kunne ha bidratt til at jeg ble mobbet mindre.

Han utdyper at når han forteller om diagnosen, så blir den ufarliggjort.

- Åpenheten kunne ha drept det skumle, og at det kanskje ikke ville vært like gøy å pirke på Adrian hele tiden.

Selv om det naturligvis var en tung periode, har han fått høre at han likevel virket veldig selvsikker.

- Det var en forkledning. Jeg ville ikke gjøre så mye ut av meg, og skjulte det veldig lenge.

Sluttet i jobben og satset

I fjor sa Adrian opp jobben og skoleplassen, og satset på fulltid som foredragsholder. Det var samtidig som han var aktuell i 71 grader nord på TV-skjermen.

- Jeg hoppet ut i det, og tenkte at man må tørre å gå på trynet når man hopper etter drømmene sine. Man vinner ingenting om man ikke risikerer det. Og jo høyrere man satser, jo større kan man gå på trynet.

I dag lever han å være foredragsholder. Det og andre grunner gjør at Adrian velger å være takknemlig for alt diagnosen har gitt han, i stedet for å fokusere på det negative.

- Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag hadde det ikke vært for at jeg har Tourettes syndrom.

En av grunnene til at han stortrives med den nye hverdagen er nettopp det at han kan gjøre en forskjell, og være det fjeset på diagnosen som han selv manglet under oppveksten.

- Muligheten til å endre liv med å fortelle min historie er det som gir meg mest glede.

- Rammer 50 prosent

Årets tema for Verdensdagen for psykisk helse er «noe å se glede seg til», og er en del av et treårig konsept med fokus på tilhørighet og identitet. Hvert av de tre årene har hatt sitt undertema. I fjor var det «endringer i livet» som var temaet.

- Man merker det om man har mistet gleden. Da har man det ikke bra med seg selv. Og det som er så fint med glede er at man kan dele den, sier Trøndelags ambassadør for Verdensdagen for psykisk helse, Øystein Vassli.

Han forteller at så mye som 50 prosent av Norges befolkning vil få eller har en psykisk lidelse.

- Psykisk helse er noe alle har. Den må man vedlikeholde og trene opp for å forebygge lidelser. Akkurat på samme måte som den fysiske helsa.

Verdensdagen for psykisk helse jobber for å ufarliggjøre psykiske lidelser, og for å gjøre temaet mindre tabu.

- I en undersøkelse i fjor kom det fram at det bare var ni prosent som fortalte til venner, familie og kolleger at de slet psykisk. Mens resten holdt det for seg selv.

- Lov å ha det kjipt i blant

Adrian Lund synes årets tema er veldig bra.

- Jeg er overbevist om at alle, uansett hvor langt nede de er, har noe å glede seg til.

Selv er han veldig opptatt av og har god erfaring i å finne mestringsfølelse. Blant annet da han som 16-åring bestemte seg for å jobbe i butikk fikk han erfare hvor godt det kan være å pushe grensene og komme seg ut av komfortsona.

- Jeg fikk også oppleve endringene mestringsfølelsen kan føre med seg da jeg syklet Norge på langs og da jeg deltok på 71 grader nord.

Spesielt mener han det er viktig å se etter de gode tingene.

- Hjernen er dessverre bygd opp sånn at når man er langt nede, så tar fort det negative over. Og det positive får ikke plass. Men det er viktig at man tillater seg selv å ha det kjipt i blant, slik at man virkelig kan nyte å være skikkelig glad.

Deler sine enkle triks

Etter flere år med en kamp mot sitt eget hode, har Adrian samlet noen av sine beste triks for å snu en dårlig dag. Blant annet er han veldig opptatt av kraften bak et smil.

- Har jeg en dårlig dag kler jeg på smilet. Det lærte jeg etter mine ti år i serviceyrket. Der må man presse fram smilet, selv om man personlig har en dårlig dag. Så merker man at smilet etterhvert tar over, og at det faktisk gjør dagen bedre. Det har mye å si når man møter andre med et smil og respekt, også fordi man kan se at andres dag blir bedre når de får et smil.

Et annet triks han bruker for å holde humøret på topp er å skrive på kjøleskapet med tusj, eller på whiteboardet som han har på jobb.

- Der skriver jeg ned positive ord som jeg vet trigger meg til å bli glad, eller motivert. Når jeg ser de hver dag blir det til slutt en vane å fokusere på de ordene. Finn triggerordene, og la de være synlige. Det kan også være et bilde som gjør deg glad. Det anbefaler jeg.

Det siste tipset han deler med Trd.by er det han bruker å avslutte foredraget sitt med. Nemlig noe så enkelt som å stikke en blyant eller penn i munnen.

- Dette er et tips til de skikkelig mørkeblå mandagene. Sett den mellom tennene, og ikke la leppene røre blyanten. Da hermer munnen etter et smil. Der har forskning bevist at hjernen registrerer det som et smil, og slipper løs dopamin og endorfiner som gjør oss glade. Den er superfin, og viser hvor mye et smil har å si, sier Adrian Lund.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook