I løpet av årets seks første måneder ble det pantet 6,52 millioner svenske brus- og vannbokser i Norge, skriver E24. Tallet for ølbokser var på 6,44 millioner, noe som er en økning på 4,7 prosent fra samme periode i fjor.

Tallene kommer fra Infinitum, som drifter panteordningen på gjenvinnbare drikkevarebokser og plastflasker med pantemerke i Norge.

Tallene, som også NTB har fått, viser også at det for første gang ble pantet mer brus- og vannbokser enn ølbokser første halvår i år.

Leder i Bryggeri- og drikkevareforeningen Erlend Fuglum sier til E24 at det er urovekkende at differansen er stor mellom veksten i svenske brusbokser i det norske pantesystemet og den generelle grensehandelen som økte med 8,3 prosent fra andre kvartal 2018 til første kvartal 2019, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Antallet svenske bokser og flasker i panteautomatene bør jo ikke bli mye større før regjeringen forstår alvoret. Trenden er sterk og omfanget øker, sier Fuglum.

Han sier også at pantetallene er de sikreste tallene man har på grensehandel av drikke. Statistisk sentralbyrås tall er basert på begrensede intervjuundersøkelser og sier selv at deres grensehandelundersøkelser er usikre, skriver nettstedet.