- Jeg har jobbet hele mitt yrkesaktive liv i forsvaret. Da jeg sluttet i april 2016 fant jeg ut at det hadde vært rått å leve av kunsten.

Lasse Brurok, eller slik kunstnernavnet lyder: «Brurock», tenkte at om det ikke skulle gå rette veien, så var det bare å få seg en annen jobb.

- Det viste seg jo at det funket som bare juling. Nå har jeg levd av kunsten i snart to år, sier trønderen til Trd.by.

- Jeg har en utfordring til Klæbo, sier Brurok til Trd.by: - Hvis han gir meg én time teknikk-kurs i skøyting, så skal jeg lage et bilde til han. Med så mye rosa han vil ha! Foto: Andreas Birkeland

Fra god, høy inntekt

- Jeg gikk fra ei god høy inntekt i forsvaret, til å ikke vite når den neste inntekta mi kom. Fordelen med å styre dagene selv er jo at jeg for eksempel kan gå langrenn midt på dagen. Men går det to timer der jeg ikke jobber, så merker jeg det.

Han forteller at det var en stor overgang, men at det sannsynligvis var samboeren som var mest stressa. Selv sier han at det ikke føles som jobb.

- Jeg har ikke hatt fri siden juli 2016. Jeg har jobbet 100 timer i uka i snart to år, men timene flyr avgårde. Det er mer en livsstil enn en jobb.

I de mest intensive periodene har han hatt tidagers-perioder der han har jobbet 200 timer.

- Det er egentlig ganske brutalt, men jeg får mye igjen for det. Snart skal jeg ta meg en ferie sammen med samboeren.

Han tror det for andre kanskje er lettere å se fordelene av å satse på drømmen, enn ulempene.

- Man tar en stor risiko. Plutselig vil ingen kjøpe kunsten din lenger. Det vet man aldri, men jeg vil heller angre på at jeg prøvde, enn å angre på at jeg ikke gjorde det.

Jobben som offiser hadde han i åtte år, og han merker at han drar nytte av det han lærte der, også i kunsterhverdagen.

- I forsvaret er man en del av et større system, og struktur er viktig. Det at jeg er strukturet har vært en fordel. Jeg jobber strukturert med målene mine, også har jeg videreført den gode kulturen med å evaluere jobben jeg har gjort. Jeg har helt klart med meg en god pakke derfra.

Det hele startet i en leilighet i Ilsvika, der Brurok fikk opplæring av en kompis i hvordan man brukte spray og sjablong til å lage fine bilder. Foto: Esten Grøtte Hoffmann

Solgte 150 bilder i sommer

Lasse holder til i Oslo, men kunsten hans kan ses også i Trondheim. Blant annet i parkeringshuset på Trondheim Torg, der han har dekorert en vegg. Det samme har han gjort på Yacht club på Royal Garden.

- Hvor mange bilder har du laget i løpet av disse to årene?

- Oi. Det er sykt mange. Bare i sommer solgte jeg 150 bilder. Så det må bli over tusen bilder i hvert fall de siste elleve årene.

Han forteller at det varierer veldig hvor lang tid han bruker på de forskjellige bildene. De skikkelige store kan ta opp til flere uker.

- Framover skal jeg satse på å dekorere store vegger. Det blir til våren. Greit nok at jeg vært i hæren, men jeg er ikke så keen på å stå ute om vinteren.

Èn av veggene han skal dekorere er hele 17 meter høy, og 10 meter bred.

Lasses bilder kan også ses på Spontan vinbar i Trondheim. Foto: Ina Sand Solli

Alt startet i Ilsvika

Lasse er opprinnelig fra Ranheim, og har alltid vært opptatt av kunst. Men det hele startet egentlig i forbindelse med lillesøsterens konfirmasjon i en leilighet i Ilsvika.

- Stian, kompisen min, lurte på om jeg ikke skulle lage et bilde i gave til lillesøstera mi, og han foreslo at jeg skulle bruke spraybokser og sjablonger.

Kompisen hans lagde bildet, samtidig som han viste Lasse hvordan det gjøres. Siden da har han brukt samme teknikk.

Selskapet hans ble opprettet to år senere, altså i 2006, og siden da har han jobbet med kunsten ved siden av livet i hæren.

- Hva kjennetegner din kunst?

- Jeg elsker farger, og jeg liker å si at bildene mine skal være litt disko. Noen hater det, men jeg elsker det.

Han har hatt noen perioder der han har hatt visse statements, som han sier, men stort sett lager han bilder etter hva han synes er kult.

- Jeg er veldig glad i mennesker og liker å male ansikter, det er ikke noe mer hokus pokus bak kunsten enn det.

Men én regel har han:

- Jeg gir aldri fra meg noe som jeg ikke er fornøyd med selv.

Fjes og mennesker er noe av det som går igjen i Brurocks kunst. Foto: Lasse Brurok