I forkant av årets TV-aksjon som holdes den 22. oktober, skal unge Youtube-stjerner besøke sine tidligere skoler for å holde foredrag for barn og unge. Årets TV-aksjon skal samle inn penger til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt.

- Dette er et overraskelsesbesøk, og vi har sett at elevene kan bli helt hysteriske. Det som er så fint er at disse Youtube-kjendisene, som ellers ofte er kjent mye for tull og tøys, skal snakke om alvorlige og vanskelige ting, sier Johannes Fjose Berg i PR-byrået Trigger, som jobber for årets aksjon.

Kristine Bremnes filmer Fredrik Lervei Hagen fra dagens besøk, med nysgjerrige elever i bakgrunnen. Foto: Alf Andreas Grønli Simensen

- Kan nå ut til mange unge

Unge Youtube-stjerner som vanligvis er kjent i hele Norge for å snakke om sminke, livet som tenåring, gaming, humor og lignende – skal nå snakke om ting som er vanskelig. Torsdag dukket Kristine Bremnes (18) opp på sin gamle skole i Stjørdal, og fredag var det elevene på 7. trinn på Nardo skole som fikk undervisning av Fredrik Lervei Hagen (17), også kjent som Nordavinden.

- Jeg svarte umiddelbart ja da jeg ble spurt. Det er utrolig kult og morsomt å få være med på dette. Til vanlig driver jeg en kanal om spilling, og det er spennende å skape oppmerksomhet rundt en så viktig sak som denne, sier Lervei Hagen.

Lervei Hagen har selv gått på Nardo skole. I to år har han hatt Youtube-kanalen Nordavinden, som nå har over 36 000 abonnenter. De 530 videoene hans har til sammen flere hundre tusen visninger.

- Vi kan nå ut til veldig mange unge, på plattformer de selv oppsøker. Jeg satser på at mange får med seg den viktige saken, og UNICEF vil også bruke våre videoer i en stor kampanje opp mot aksjonen, sier Lervei Hagen.

Nordavinden har hovedsaklig følgere i alderen åtte til seksten år, både gutter og jenter.

Elevne var litt forsiktige i starten, men tøyde opp etterhvert. Foto: Alf Andreas Grønli Simensen

- Unge i dag er veldig engasjerte

TV-aksjonen 2017 skal gi utdanning til barn i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan. Med noen av landets største Youtubere med på laget, blir kjendisstatusen brukt for å engasjere de yngre til å bli bøssebærere sammen med foreldre og familie.

- Dette er kjempegøy. Vi har tidligere slitt litt med å nå barn og unge, og derfor går TV-aksjonen nye veier i år for å rekruttere fremtidige bøssebærere. Fredrik og Kristine er kanskje de største kjendisene i Trøndelag blant de unge, men så godt som ingen av den eldre garde vet hvem de er, forklarer Johannes Fjose Berg.

- Det eksisterer en myte om at unge ikke er engasjert lenger, noe som er veldig feil. Unge i dag er mer engasjert enn noen sinne, men det er ikke nødvendigvis på premissene til voksenverdenen, legger han til.

Espen Skagen, byaksjonsleder i Trondheim, var tilstede på Nardo skole fredag. Hans oppgaver er blant annet å organisere de frivillige og næringslivet i Trondheim opp mot TV-aksjonen 22. oktober.

- Det at vi drar rundt på skolene handler ikke bare om å skaffe bøssebærere og penger, men først og fremst om å spre budskapet. Det er viktig at barn lærer om hvordan andre barn har det, sier Skagen.

- Tanken er at barn og unge kan være pådrivere og motivere foreldrene til å gå ut med bøssa. Du må være over 18 år for å være med å gå, og derfor er dette en kjempefin familieaktivitet, forklarer Fjose Berg.

Fredrik Lervei Hagen deler ut Unicef-reflekser til barna i 7. klasse på Nardo skole. Foto: Alf Andreas Grønli Simensen

«Starstruck»

Fredag var også Kristine Bremnes, som torsdag besøkte sin gamle skole i Stjørdal, på Nardo skole.

- Det var en veldig fin klasse jeg fikk besøke på torsdag. Det ble en del selfies, ler hun.

Bremnes har drevet Youtube-kanalen sin i fire år nå. Det er en livsstilkanal der hun snakker om alt fra mote og sminke til å ta opp problemstillinger mange unge kan støte på. Også på Nardo har hun mange fans, og en av lærerne ber henne introdusere seg, siden av flere elevene er «starstuck».

Etter å ha vært usedvanlig stille og oppmerksomme, fyrte elevene løs med spørsmål til Youtuberne, som også har filmet hele seansen.

- Blir vi med på en video på Nordavinden nå? ropte flere av elevene. Fredrik Lervei Hagen svarte at ja, nå blir de med på kanalen hans. I respons får han et synkront og entusiastisk «jeeei».

Torsdag dukket Kristine Bremnes (18) opp på sin gamle skole i Stjørdal.