- Det som virker for godt til å være sant, er ofte det. Det er surt når man oppdager at de merkevarene man kjøpte på nett er falske. Sånt er ikke artig å gi bort til jul, sier fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet.

Nylig oppdaterte Forbrukerombudet «svartelisten» sin over useriøse nettbutikker. Flere handler på nett nå får jul, da kan det være greit å være ekstra oppmerksom.

Følg trd.by på Facebook

Populære merker

- Dette er en «heads up» til forbrukerne, for å gjøre dem til mer bevisste netthandlere og hindre dem i å tape penger på nettsider som er ren svindel, sier Skjelbostad.

Min Mote skrev om listen først.

På «svartelisten» finner du butikker som gir seg ut for å selge kjente, populære merker som Ralph Lauren, Hollister, Parajumpers, Canada Goose, Michael Kors, Mulberry og Louis Vuitton. Mange hevder at de selger merkevarer til sterkt reduserte priser.

SE HELE LISTEN HER.

Fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet er takknemlig for å få inn tips og klager på falske nettbutikker. Foto: Forbrukerombudet

Mange av nettstedene på listen er for øvrig inaktive. Dette er nettopp fordi det dreier seg om svindel og falske nettbutikker - plutselig forsvinner de.

- Listen er basert på tips og klager fra forbrukerne, og vi ser gjennom nettsiden før de eventuelt havner på lista, sier fagdirektøren.

Skal du kjøpe bruktbil? Slik kan du oppdage kilometer-juks!

Rare navn

Kjennetegn på useriøse nettsider er blant annet navnet på nettbutikken.

Sammensetninger av rare butikknavn og kjente merkevarenavn er et dårlig tegn.

Dårlig språk og konkurranser i sosiale medier hvor man kan vinne premier er også noe man bør være oppmerksomme på. I tillegg bør man være forsiktig om kjente merkevarer er ekstra billige.

- Kjente merkevarer er veldig sjelden på supertilbud. Da bør det ringe noen bjeller, sier Skjelbostad.

Denne saken ble først publisert i november 2016, men tas fram til glede for nye lesere.

Lurt av netthandel? Slik får du garantert tilbake pengene dine