Ifølge Sunday Times murrer flere britiske kommentatorer over at det ikke føles passende å viderebringe de kongeliges problemer anno 1990-tallet til skjermen så raskt etter dronning Elizabeths bortgang.

Bedre blir det ikke av at det er den trøblete tiden med sterke følelser i forbindelse med skilsmissen mellom daværende prins Charles og prinsesse Diana som er mye i fokus. Der skildres dronningen som nærmest hjelpeløs når ekteskapet til sønnen går i filler, refererer Deadline.

Sally Bedell Smith, amerikansk Vanity Fair-redaktør og forfatter av flere kongelige biografier, sier til avisen at unøyaktigheter i TV-skildringen har større betydning nå som prinsen er blitt konge.

– Serien er blitt et løpsk tog. Jeg tror det er viktig å påpeke større feilkarakteristikker og oppdiktninger. Konsekvensene av unøyaktigheter er større nå som er han er monark, sier Bedell Smith.

Tidligere statsminister John Major (i bakgrunnen på et bilde fra 1994) avviser at det i 1991 var samtaler mellom ham og prins Charles om å få dronning Elizabeth til å abdisere – slik det angivelig hevdes i den nye «The Crown»-sesongen, som har premiere 5. november. Foto: AP

I november i fjor ba Jemima Khan, en filmskaper som vanker i kongelige kretser og var venninne med Diana, om at navnet hennes skulle strykes fra «The Crown». Da hadde hun jobbet med historien til femte sesong som konsulent sammen med serieskaper Peter Morgan frem til våren 2021.

– Det var virkelig viktig for meg at de siste årene av min venns liv ble portrettert nøyaktig og omtenksomt, noe som ikke alltid har skjedd tidligere. Da jeg innså at denne historien ikke ville bli fortalt slik jeg hadde håpet, ba jeg om at alle mine bidrag ble fjernet fra serien og jeg ville heller ikke krediteres, sa hun da.

Den britiske TV-profilen Jonathan Dimbleby, som beskrives som en venn av den nye, britiske kongen, sier til The Times på spørsmål om den kommende sesongen at han «ikke har tid til slikt søppel».

Søndag rykket også talspersoner for Storbritannias tidligere statsminister John Major ut med sterke ord om Netflix-seriens kommende skildring av hvordan prins Charles i 1991 skal ha orientert Major om sine angivelige planer for å få moren til å abdisere:

«Ødeleggende, ondsinnet fiksjon», sier Majors folk ifølge Sky News. Det avvises blankt at det skal ha foregått diskusjoner mellom statsministeren og prinsen om dette. Major har heller ikke hatt noe å gjøre med serien.