Fotball-VM er rett rundt hjørnet, og selv om Norge ikke er med denne gang heller, har vi i Trondheim to representanter på det danske landslaget - nemlig Mike Jensen og Nicklas Bendtner.

Begge RBK-spillerne dukket onsdag opp på det danske herrelandslagests offisielle Instagramprofil, på et lagbilde ikledd pen dress og slips.

Det er derimot mange i postens kommentarfelt som har lagt merke til Bendtners valg av sko.

I stedet for sorte pensko, som de andre, har han troppet opp i slippers.

Lattermild moteekspert

Når Trd.by kontakter motedesigner Lise Skjåk Bræk om hva hun tenker om kombinasjonen av dress og sandaler, blir hun lattermild.

- I situasjoner som denne, der alle andre synes det er viktig å ha en klassisk, velstelt fremstilling av laget, er det kanskje veldig taktløst å si; nei, det blåser jeg i, fordi jeg trives best i sandaler, kommenterer Skjåk Bræk.

Hun påpeker også at alle folkevalgte eller personer som representerer ulike mennesker, bør være velstelt som et minimum.

Tekstilkunstner og motedesigner Lise Skjåk Bræk er ikke videre imponert over skovalget til Nichlas Bendtner. Foto: Kristian Helgesen

- Det trenger ikke være dyrt og stor mote, men ordentlig. Du knepper igjen skjorta di.

- Hvis vi skal finne et ord for dette, blir det kanskje at det er litt insensitivt og respektløst. Man blir ikke et lite menneske av å bøye seg for andre mennesker for å feire noe høytidlig, konkluderer hun.

Det er ikke første gang Bendtners valg av antrekk har skapt reaksjoner. Under sin første 17.mai-feiring i fjor, lot han rett og slett dressen ligge hjemme til fordel for rød hettegenser og hullete bomullsbukser.

Kleskoder i endring

Motedesigneren forklarer likevel at kravene til det som tidligere har vært regnet som formelt, har sunket. Dette gjør folk usikre, og mange er også redde for å pynte seg for mye.

- Det har nesten blitt et slags anarki, mote er en rar ting. For eksempel ville ingen finne på å gå med joggesko til selskapskjolen før. Men selv om joggesko nå er akseptert, går det noen fine grenser. Kommer du med velbrukte tursko, er det ikke okei likevel. Kodene når vi snakker om skikk og bruk i dag, kan være vanskelig å få øye på, mener Skjåk Bræk.

Likevel mener hun at det viktigste er å vise høflighet og ta hensyn til andre. Om noen har strevd mye for å lage en festlig anledning, er det trist om gjestene kommer rett fra hagen, påpeker hun.

- Siden Bendtner kombinerer dress og sandaler - er dette greit for karene som skal i bryllup i sommer?

- Nei, jeg synes ikke det. Igjen, et bryllup er en formell setting der mange strever med å gjøre ting riktig. Da viser du respekt for det.

Trd.by har forsøkt å komme i kontakt med Nicklas Bendtner for en kommentar via det danske landslagets pressekontakt, uten å lykkes.