- Det er ikke annerledes nå enn tidligere år. Når folk er beruset kan man gjøre ting man kanskje aldri ville ha gjort i edru tilstand. Jeg er ikke i tvil om at dette skjer, selv om vi ikke får høre så mye om det. Mange synes det er veldig frustrerende, spesielt unge og ferske sjåfører, enten det er kvinner eller menn, sier driftsleder i Trøndertaxi, Anders Mauring til Trd.by.

Trd.by har snakket med flere unge tidligere og nåværende drosjesjåfører i Trondheim om opplevelser med seksuell trakassering.

Mauring har selv jobbet som drosjesjåfør i 28 år i Trondheim. I 2013 utførte Adresseavisen en undersøkelse der det kom fram at ni av ti taxisjåfører har opplevd trakassering på jobb. Sju av ti sa at trakasseringen var av seksuell art. Mauring tror ikke situasjonen er annerledes i dag, eller da han var sjåfør selv.

- Man blir sliten av tilnærmingene og synes det er ubehagelig. Det er ikke artig når du er på jobb når andre skal ha det moro på din bekostning. Blir det gjentakende er det klart det blir en belastning.

Foto: Birger Ringseth

Fokus i sjåføropplæringen

Administrerende direktør i Norgestaxi, Jacob Christensen-Røed, forteller at deres taxisentral ikke opplever seksuell trakassering av sjåførene som et utbredt problem, med få registrerte avvik. Men han sier at taxisjåfører generelt er utsatt for mye som ikke ville vært akseptert i andre yrker.

- Et nylig eksempel kan være en dame vår sjåfør regelmessig kjører hjem fra byen. Hun vil alltid sitte foran, kommer med tilnærmelser som sjåføren kaller «pjusker han i håret», stryker han på låret, spør når han slutter, eller om han vil bli med inn. Han opplever dette som seksuell trakassering, men sier at han klarer å håndtere det. Sjåføren er gift, og dette har han opplyst denne kunden om flere ganger, men hun fortsetter med sine fremstøt.

Administrerende direktør i Norgestaxi, Jacob Christensen-Røed, forklarer at taxisjåfører møter mange utfordringer i sin hverdag - men seksuell trakassering skal man ikke finne seg i. Foto: Privat

Anders Mauring oppfordrer sine sjåfører som opplever alvorlige tilfeller av trakassering til å politianmelde forholdene. Jacob Christensen-Røed påpeker også at sjåføropplæringen har fokus på å ha en hyggelig og imøtekommende måte å gi tidlig og klar beskjed om at denne type oppførsel ikke er akseptert.

- Vår erfaring tilsier at ved å ha en proaktiv holdning ved å gi beskjed tidlig og unngå misforståelser har ofte en god effekt og løser situasjoner.

Alarmknapp i bilene

Alle drosjebilene er utstyrt med en alarmknapp som sjåførene kan bruke. Den er koblet opp mot taxisentralen.

- Alarmknappen skal kun brukes når det er fare for liv og helse, men det er heldigvis svært sjeldent at den må benyttes i forbindelse med alvorlige situasjoner, sier Mauring.

Han forteller at mange mister mange hemninger i julebordstida. Her forekommer det både ren mobbing, rasismehets, og verbale og fysiske overgrep.

- Folk bør tenke på at sjåførene er på jobb og jobber hardt og lenge. Vi ber bare om at folk oppfører seg, og til gjengjeld skal sjåførene gjøre jobben sin for å få dem trygt hjem, sier Mauring.

Bekymret for at du skal bli for full på julebordet? Ny drikkevett-app gir beskjed når du bør roe ned