I kveld klokken 19.00 norsk tid rettes nok en gang verdens teknologiinteresserte øyne mot Apple. Hvilke epler Apple-sjef Tim Cook trekker opp av kurven under kveldens lansering, er det i kjent Apple-stil ingen som vet hundre prosent, men at en ny generasjon Iphone vil bli avduket er det få om noen som er i tvil om.

Ei heller at den endelige versjonen av IOS 9 gjøres tilgjengelig for nedlastning. Siste versjon av Apples operativsystem som har vært tilgjengelig som betaversjon siden i sommer.

Av presseinvitasjonen å dømme vil Siri, Apples digitale og talestyrte assistent, også få en sentral rolle. Siri er ikke bare viktig for styringen av Apple Watch. Facebook lettet nylig på sløret for sin egen digitale assistent kalt «M», som ved hjelp av både kunstig og «ekte» intelligens skal gjøre livet surt for både Siri og Google Now. En kamp Apple trolig vil gjøre alt for å vinne.

At Siri omsider har lært seg norsk, baner veien for lansering av Apple Watch her hjemme. Tør vi tippe at den er på plass i god tid før julenissen kommer?

Et mellomår for Iphone

Etter fjorårets hopp i skjermstørrelser og påfølgende salgssuksess, regner de fleste med at dette blir et typisk mellomår eller «S-år» der de største forandringene skjer under panseret. Det er følgelig forventet at årets modeller vil bli hetende Iphone 6S og Iphone 6S Plus, og ikke Iphone 7.

Følg trd.by på Facebook

Nytt og bedre kamera gir ikke spesielt høye odds på ryktebørsen, det samme gjelder en ny og kraftigere prosessor(A9).

Selv om formfaktorene på de to modellene etter alle solemerker forblir uendret, spekulerer mange i Apple vil ta i bruk den ny og sterkere 7000-aluminiumslegering kjent fra Apple Watch i selve rammen for å gjøre telefonene stivere og mer robuste.

Den amerikanske teknologigiganten er neppe sugne på en ny #bendgate med bilder av bøyde Iphone florerende på nett.

Så vil tiden vise om oppgraderingene er nok til å holde Iphone-salget oppe.

Force Touch

Journalist og mobiltester i teknologinettstedet Tek.no, Finn Jarle Kvalheim  skal være til stede under lanseringen i San Francisco.

Han tror årets Iphone-modeller vil by på bedre fingeravtrykkssensor og en skjerm som støtter den nye og såkalte Force Touch-teknologien som skiller mellom lette og harde trykk. En teknologi som så langt bare har vært å finne på Apples smartklokke og de nyeste Mac-ene.

- Bedre Touch ID er det behov for, siden sensoren i dag ofte sliter med å skanne riktig under vanskelige forhold, mens Force Touch på stor mobilskjerm også er veldig spennende, selv om jeg foreløpig er litt avventende til nytteverdien, sier Kvalheim.

Ios 9

Etter å ha prøvd betaversjonene av Ios 9 er det spesielt to ting han har merket seg.

- Det ene er langt bedre oversikt over hva som har spist av batteritiden, med forslag til hvordan den kan bedres. Det andre er langt forbedret fleroppgavekjøring med støtte for videoavspilling i eget vindu og skjermdeling mellom apper.

For første gang siden Ios så mobilskjermens lys, åpner Apple opp for å tillate nettlesertillegg i Safari som gjør det mulig å installere såkalte adblockers, eller rekalmeblokkerere.

Det har ikke gått upåaktet hen i medieverden, og har neppe gjort nattesøvnen for annonseselgere og eiere i de tradisjonelle mediehusene bedre. For ordens skyld: muligheten for å fjerne reklame gjelder i første omgang for nettleseren, ikke i apper.

Blir Apple TV et spillnav?

Mange trodde Apple vil vise frem en ny Apple TV på sin utviklerkonferanse WWDC i juni. Om den kommer i kveld eller senere i høst er usikkert, men at de blir større og kraftigere er det liten tvil om.

Det spekuleres blant annet i om Apple har ambisjoner om å implementere spill som del av Apple TV-plattformen. Også egenproduserte TV-serier i ekte Netflix-stil står på ryktelista. Men en egen TV fra Apple er det få som tror vi vil få se i denne omgang. Eller neste.

Større Ipad-modell?

Mens noen tror kvelden vil bringe en tynnere og mer prosessorsterk Ipad mini 4, holder andre en knapp på at Apple har funnet tiden moden for å slippe en større Ipad for proffbrukere, en Ipad Pro trolig på drøye tolv tommer.

Så er det de som mener Apple vil spare nye Ipad-modeller til et produktslipp senere i høst, med henvisning til at Apple de siste årene har lansert Ipad mini-modeller i oktober.

Kvelden vil vise.

LES OGSÅ: Hackere tok over Apple-kontoer