Etter en 56 minutter lang samtale kan Tengel Lothe dra ut ørepluggene. En elev som slet med geometri og speiling av figurer, har fått hjelp som kan bli avgjørende om noen dager.

Følg trd.by på Facebook

- Det er mange som har en stor jobb foran seg nå. Jeg vet at det kan være ufattelig stressende å komme opp i eksamen, sier Lothe.

Inne på et klasserom i realfagsbygget på Gløshaugen er det etablert et hovedkvarter med entusiastiske realfagsstudenter. De stiller opp for å hjelpe elever i 10. klasse som nå sitter begravd i mattemørket.

- Jeg har snakket med elever som trenger hjelp med grunnleggende matematikk, til de som bare ville ha en tilbakemelding på at det de gjorde var riktig, forteller Lothe.

Lei av lesesalen? Her er 7 leseplasser utenom det vanlige i Trondheim

Ribbetelefon

22 000 grunnskoleelever fikk onsdag morgen beskjed om at de er trukket ut til skriftlig eksamen i matematikk. Nå har de to døgn til forberedelser, før de fredag skal vise hva de er gode for i matematikk.

- Det å komme opp i matematikk, er nok en skrekkblandet opplevelse for mange. Samtidig er det stor forskjell på hvor mye hjelp de kan få før eksamen. Mens noen har foreldre som er sivilingeniører og kan ta seg fri fra jobb for å hjelpe, kan andre sitte på et sted uten mulighet til å få hjelp av verken foreldre eller gode mattelærere. Vi ønsker å bidra til at alle kan få hjelp, sier Hege Tunstad, kommunikasjonsansvarlig ved Nasjonalt senter for realfagsrekruttering.

- Dette er vårt svar på ribbetelefonen på julaften, smiler hun.

10 tegn på at du snart har eksamen

- Berolige og hjelpe

Det er Enter, et tiltak i regi av Nasjonalt senter for realfagsrekruttering, som står bak eksamenshjelpen. Til vanlig innebærer Enters tilbud at realfagsstudenter tilbyr leksehjelp i matematikk til elever i ungdomsskolen og videregående. Nå tilbyr de 40 timer med eksamenshjelp.

- Det er mange som sliter med matematikk, og vi ønsker å gi dem en positiv opplevelse av det å gå opp til eksamen i matematikk. Vi håper vi både kan berolige og hjelpe elever, sier Lovise Landsem, nasjonal leder for Enterprogrammet.

Natt-tilbud

Elever som har behov for hjelp, kan ta kontakt via Facebook-siden til Enter. Deretter kan de chatte med studentene på Facebook, eller bli kontaktet via Skype. Med kamera kan studentene tegne og forklare på arket, mens elevene sitter hjemme og ser på.

Eksamenshjelpen til Enter er landsdekkende, og vil være åpent også nattetid. Hvis erfaringene med eksamenshjelp er gode, kan tilbudet bli etablert fast. Lovise Landsem er imponert over studentenes innsats:

- De er selv i en eksamensperiode. Det er prisverdig at de vil hjelpe kidsa, smiler Landsem.

Norske studenter sliter med å fullføre studiene