Over helga ble det lagt ut en liste over ledige studieplasser, men i dag skal alle ha fått svar på hovedopptaket til høyere utdanning. Og enten du har kommet inn på drømmestudiet på førsteplass, eller står på venteliste - er det noe du må gjøre for å sikre at du får plass.

Usikker på hvordan det fungerer? Vi gir deg oversikten med fem ting du MÅ vite!

Lik trd.by på Facebook

1. Husk å svare!

Innen 26.juli må du gi et svar på ditt tilbud og studieplass. På nettsidene til Samordna opptak kommer det klart fram at om du ikke svarer innen fristen, mister du tilbudet om studieplass. Det er også ditt ansvar å sørge for at svaret blir registrert, og at du får kvittering.

2. Venteliste

Du må også svare på alle tilbud om ventelisteplass, om det er sånn at førstevalget ikke gikk inn denne gangen. Du får bare et tilbud i hovedopptaket, og er det ditt førstevalg får du ikke tilbud om venteplass. Er det derimot ikke det, får du tilbud om å vente på tilbud i de valgene som kommer før. Du kan takke ja til både en studieplass og til å stå på venteliste, men husk at hvis du får tilbud om en plass som du har satt deg på venteliste til- så mister du plassen du fikk i hovedopptaket.

3. Følg med!

Hvis du står på venteliste til et studium, er det suppleringsinntak 29.juli. Det betyr at hvis noen har takket nei til en plass, og du er neste på lista- vil du få tilbud om plass. Men her er det viktig å følge med på søkesidene! Det er nemlig svært kort svarfrist på tilbud om ventelisteplass. Du må svare ja eller nei på alle tilbud du får. Får du ikke tilbud om plass på venteliste, beholder du det første tilbudet du fikk i hovedopptaket.

4. Ennå ikke fått plass? Det finnes håp!

Selv om det nærmer seg studiestart og du fortsatt ikke har kommet inn på det studiet du vil, finnes det håp. Samordna opptak har såkalt etterfyllingsopptak fra 5.august på enkelte studium. Da kan du få tilbud om du fortsatt står på venteliste, sett at det finnes ledige plasser. Dette opptaket gjøres to ganger i uka helt til studiestart.

5. Lån og stipend

Har du takket ja til en studieplass og ikke står på venteliste, er tiden inne for å søke lån og stipend. Jo raskere du søker, jo raskere får du utbetalt pengene. Du kan ikke søke før du har takket ja til en endelig studieplass. Og søknadene sender du inn på Lånekassen sine hjemmesider.

Fortsatt forvirret? Da finner du flere svar her!