Bildet som ofte males av unge voksne i filmer, og i annen populærkultur, er at de lever i en verden med «hooking» og følelsesmessig meningsløse forhold.

Men slik er ikke virkeligheten, skal vi tro en fersk studie fra University of California.

– Denne «hooke»-tilnærmingen virker som en måte å ta forholdet på en prøvekjøring, sier Paul Eastwick, en av forskerne bak studien, til universitetets nettsted.

Tre ting gikk oftere igjen

Forskerne har nemlig sett nøyere på den innledende fasen, hvor potensielle partnere i kikkerten foreløpig kun er forelskelser.

Hva avgjør om forelskelsene blir til noe mer eller blir til ingenting? Foto: Priscilla Du Preez / Unsplash

De undersøkte 208 heteroseksuelle studenters datingvaner, hva de liker og ikke liker og hva de fysisk tiltrekkes av hos potensielle partnere. Studien foregikk over en sjumåneders periode.

I snitt ble det rapportert om fem forelskelser hver i løpet av perioden, hvorpå 15 prosent av dem gikk videre til seriøs dating. Forskerne samlet inn totalt over 7000 rapporter fra dem.

Hva avgjorde om forelskelsene ble til noe mer – og kjærlighet? Forskerne fant ut via maskinlæring hva som oftest kunne forutsi det:

  • Et ønske om å tilbringe så mye tid som mulig med den potensielle partneren

  • Å kjenne på å være urolig når de er adskilte fra hverandre

  • Et ønske om å fortelle om egne suksesser til den andre

Hvor viktig er utseendet?

– Når følelsene av tilknytning begynner å slå inn, ser det ut til at unge voksne tar det som et tegn på at dette er en forelskelse verdt å forfølge, sier medforfatter av studien, Samantha Joel.

– Seksuell og emosjonell tiltrekning ser ut til å gå hånd i hånd, selv før forholdet blir mer seriøst, sier hun.

Å være fysisk attraktiv spiller ikke en like stor rolle som forskerne trodde. Unge ser tidlig etter andre tegn på at de er en god «match».

– Det handler om å prøve å finne noen som leder til både en seksuell og følelsesmessig forbindelse. Det er slik unge mennesker innleder forhold, sier Eastwick.