– Det har ikke helt gått opp for meg ennå. Jeg har trent veldig lenge til dette, så det var sinnssykt artig at all jobbingen lønte seg, sier Svee til Adresseavisen.

Konkurransen arrangeres av Chaîne des Rôtisseurs, en internasjonal, gastronomisk forening med utspring i Frankrike.

Jeunes chefs betyr unge kokker, og konkurransen er åpen for kokker under 27 år, som er ansatt hos et medlem i foreningen.

Svee har jobbet hos Roar Hildonens restaurant To Rom Kjøkken i Carl Johans gate i tre år. Først to år som lærling, og deretter som kokk på fulltid etter at hun tok fagbrevet i august i fjor.

I april i år vant hun den nasjonale konkurransen, som sendte henne til Mexico City der hun deltok sammen med 17 andre unge kokker.

Tonje Svee med medaljen og kjedet som viser at hun nå er profesjonelt medlem i Chaîne des Rôtisseurs. Foto: David Engmo

– Veldig sterkt konkurranseinstinkt

Svee sier at hun alltid har vært glad i å konkurrere, og at hun deltok i den første konkurransen da hun gikk på Strinda videregående skole.

– Jeg har et veldig sterkt konkurranseinstinkt, som jeg har hatt med meg både i håndball, fotball og i kortspill på hytta. Da er det artig å ta det med seg inn i jobben også, sier hun.

Jeunes Chefs Rôtisseurs gjennomføres som en «mystery box»-konkurranse, der deltakerne får utlevert en boks med ukjente ingredienser.

Svee sier at hun kun fikk vite hovedråvaren til hovedretten, ytrefilet av storfe, på forhånd. Av de øvrige ingrediensene var noen obligatoriske, mens noen kunne velges bort.

Etter å ha fått se innholdet i boksen fikk hun en halvtime på å sette sammen en treretters meny. Deretter fikk hun tre og en halv time på seg frem til servering av forretten. Deretter fikk hun et kvarter til hovedretten og et nytt kvarter til desserten.

– Til slutt fikk vi 20 minutter på oss på å forlate kjøkkenet, der alt skulle være vasket og ryddet, sier Svee.

Det har gått med mange timer med trening på kjøkkenet til To Rom og Kjøkken før konkurransen. Foto: David Engmo

– Litt tricky

Til smaksdommerne satte hun sammen en meny med store elvereker og østers til forrett, ytrefilet, short ribs og jordskokk til hovedrett og ananas og rosin til dessert.

– Desserten var litt utradisjonell?

– Veldig utradisjonell, så det var litt «tricky», sier Svee.

I tillegg til smaksdommerne er det også en egen kjøkkenjury, som vurderer jobben som gjøres på kjøkkenet.

– Det gis en tilleggspris for beste kjøkken, og den vant også jeg, sier Svee.

21-åringen sier at hun har øvd rundt tre ganger i uken siden sommeren, i tillegg til full jobb på To Rom og Kjøkken.

– Det er vanskelig å øve på en «mystery box», men jeg har hatt en veldig engasjert coach, Andreas Sørlie Trøjgaard, en av kjøkkensjefene på To Rom og Kjøkken, som har satt sammen ulike bokser for meg, sier hun.

Hat trick til Trondheim

I fjor ble Jeunes Chefs Rôtisseurs arrangert i Paris, der det både ble kåret en vinner for 2021 og en vinner for den koronautsatte 2020-konkurransen.

Begge vinnerne kom like godt fra restauranter i Trondheim.

Svees kollega Sindre Fagermo Hjelmseth ved To Rom og Kjøkken vant 2021-konkurransen, mens Emil Lundemo Bakken ved Scandic Nidelven vant 2020-konkurransen.

– Da er det ekstra artig at det ble et hat trick til Trondheim. Etter at jeg vant spøkte de med at Norge ikke får lov til å delta neste år, sier Svee.