– Muligheten til å handle direkte fra produsenten gir en ekstra opplevelse som mange setter pris på. Det kan alle som har vært på en vingård i for eksempel Frankrike kjenne seg igjen i, sier næringsminister Monica Mæland (H) til NTB.

Salget og produksjonen gjelder bare for enkelte produkter, opplyser Helsedirektoratet i en pressemelding.

Følg trd.by på Facebook

Den aller første flasken med alkoholholdig sider som ble solgt direkte fra produsent på egen gård ble kjøpt av landbruksminister Jon Georg Dale (Frp). Statsråden besøkte Egge gård i Lier fredag formiddag i anledning lovendringen.

Fram til lovendringen var det lovlig å selge øl og sider fra gårder med opptil 4,7 prosent. Det samme forbudet gjelder fortsatt for øl, vin og rusbrus.

POLITIET: - Folk som tar seg en pils i parken bør ikke føle seg for trygg

Dette må du betale hvis du ikke oppfører deg på byen

Før produksjonen og salget kan starte, må kommunen ha innvilget søknad om utvidet bevilling. Den kan bare gis dersom produksjonen skjer ved salgsstedet og salget utgjør en del av stedets helhetlige karakter og tilbud. Minst en tredel av varene må være egenproduserte, og hver produsent kan maksimalt selge 15.000 liter av drikkevaren per år.

Helsedirektoratet vil utarbeide merknader til de nye bestemmelsene. Endringen utgjør en av flere lovendringer som trådte i kraft 1. juli, i tillegg til en rekke nye lover og opphevelse av andre.

På tre måneder kjøpte nordmenn 55 mill. liter øl