I perioden 2005 til 2011 har Folkehelseinstituttet gransket utskrivingen av resepter til 17-åringer, 19-åringer og 21-åringer i Norge.

- Bakgrunnen er at 19-åringer har vesentlig høyere bruk av enkelte legemiddelgrupper enn tilgrensende aldersgrupper, skriver Folkehelseinstituttet i en artikkel som er publisert i Tidskrift for Den norske legeforening.

Følg trd.by på Facebook

Dobler inntaket etter 17. mai

Undersøkelser viser at utskriving av antibiotika-resepter til 19-åringer øker kraftig i mai måned.

- Forskrivningen av disse medikamentene til 19-åringer i uken etter 17. mai var omtrent det dobbelte av den siste uken før, skriver Folkehelseinstituttet, som kobler antibiotika-bruken med russetiden.

- Det er liten tvil om at mange fester på seg luftveisinfeksjoner i russetiden. 19-åringene har vi fulgt til og med 2015, og tendensen er den samme: plagene av hoste og sår hals er den samme for denne årgangen, sier farmasøyt og spesialist i sykehusfarmasi ved Folkehelseinstituttet, Hege Salvesen Blix, til Dagbladet, som omtalte saken først.

To råd

Folkehelseinstituttet fraråder antibiotika-kur av to grunner. I de fleste tilfellene er nemlig antibiotika ubrukelig, da den kun hjelper mot bakterier. I tillegg kan det påskynde resistensproblemer i befolkningen, skriver Dagbladet.

Blix anbefaler russen til å kle seg godt og sove ekstra under russefeiringen. Og anbefaler i samme slengen om å ta en prøve hos legen hvis man føler seg i dårlig form etter festlighetene.

- Hvis den viser bakteriesmitte, så bruk antibiotika. Hvis problemene kommer fra virus, så la vær, sier Blix til Dagbladet.