Tennene hugger tak i godbiten, og etter litt motstand smeller gebisset gjennom melke- og kakaomassen.

Mmm, kjøleskapskald sjokolade – nam … eller?

Noen sverger til å ha sjokoladen i kjøleskapet, andre foretrekker den romtemperert. Trd.by har forsøkt å finne fasiten 🍫

Men først spurte vi følgerne våre på Instagram 🤎

Skjermdump fra Instagram / @trd.by
Skjermdump fra Instagram / @trd.by

– Romtemp! Mister all smak når den er kald, skriver Siv. Meningene er delte.

Men kjøleskapskald sjokolade vinner et lite hestehode foran.

Som en flaske vin

Trd.by heiv seg på tråden til sjokoladeprodusenten og Selbu-bedriften Jentene på Tunet.

Rune Petter Ness
Marthe Amanda Vannebo / Foto: Marthe Amanda Vannebo

Gründer og kokk Iris Martinsen-Aune har vunnet flere medaljer for sjokoladen deres.

– Jeg vet det er mange som sverger til Stratos i kjøleskapet og et kaldt glass melk. Det er en smakssak, sier sjokoladeeksperten.

Hvordan er den ment til å nytes, spør Trd.by. Martinsen-Aune sammenligner sjokolade med en flaske vin 🍷

– Hvis den blir godt romtemperert, får du mye mer av aromaene og smakene enn når den er kald, sier hun som igjen understreker at det er smak og behag.

– Men fersk konfekt som vi har, hvor det er fløte, smør, frukt og bær, krydder og nøtter, vil jeg absolutt anbefale i romtemperatur – kanskje rundt 20 grader, sier hun.

Dette sier Freia

Flere følgere skriver til oss at noe midt i mellom er best eller at det varierer hvilken sjokolade det er.

Trd.by har også spurt en av de store, nasjonale sjokoladeprodusentene i landet. Marketing manager i Freia, Sølvi Grana Slotte, sier de anbefaler romtemperert sjokolade.

– Det er det som får smaken frem best, men vi vet at mange liker tyggemotstanden i kald sjokolade, sier hun til Trd.by.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Også hun passer på å si at det er et spørsmål om smak og behag.

– Temperaturen i sjokoladen påvirker konsistensen og opplevelsen av smaken. Folket er delt i dette spørsmålet, sier Slotte.

– Se og lukte

Men «fasiten» er klar fra sjokoladeekspertene: Romtemperatur gir mest smak.

Martinsen-Aune i Jentene på Tunet har også noen tips til hvordan sjokoladen kan nytes enda mer.

– Se og lukte, og så smaker du – og nyter. Ikke bare stappe innpå. Gjerne server på et fint fat og gjør noe litt mer ut av det, sier hun.

Martinsen-Aune mener folk må bli flinkere på å nyte. Bildene er tatt i en tidligere sammenheng. Foto: Marthe Amanda Vannebo

– Kakaofrukten er en dyr, eksklusiv og fantastisk råvare. Det å se litt på innholdet og lukte på ingrediensene, gir deg en mye større smaks- og totalopplevelse, sier sjokoladekokken.