Sukkerfri brus, tyggis, yoghurt og godteri inneholder alle kunstige søtstoffer, og helseeffekten av disse stoffene har vær omdiskutert i en årrekke.

En australsk studie viser en sammenheng mellom kunstige søtstoffer og resistente bakterier i tarmen, skriver Danmarks Radio.

Bakterier motstår effekt av antibiotika

Funnene tyder på at disse søtstoffene påvirker tarmbakteriene våre på en uheldig måte, skriver Forskning.no som også har omtalt studien. Resistente bakterier er motstandsdyktige mot noen former for antibiotika, og de kunstige søtstoffene ser ut til å gi flere slike bakterier i tarmen.

Ifølge Store medisinske leksikon er antibiotikaresistens nå et reelt og alvorlig problem som øker raskt og er en stor utfordring for helsevesenet. En global resistens kan føre til at infeksjoner blir mer langvarige, alvorlige og også dødelige.

Avhenger av mengde

Professor Hanne Ingmer ved Universitetet i København forsker på resistente bakterier. Hun sier til Danmarks Radio at det ikke er grunn til bekymring om du drikker lettbrus med kunstige søtstoffer en gang iblant. Men:

- Hvis du får i deg kunstige søtstoffer hver dag eller annenhver dag i 30 år, kan det kanskje ha en effekt på bakteriene i din tarm, sier Ingmer til DR.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.