Helene Dalland (36) satt på bussen i en by i Trøndelag, som etter en stund plukket opp skoleelever. Etter hvert oppdaget hun en gjeng med gutter som plaget ei 12 år gammel jente.

- Jeg lurte sånn på hva som skjulte seg bak fasaden, så jeg ville bare prate med henne, sier Dalland til trd.by.

Både jenta og moren ønsker å være anonym for å beskytte datteren. Helene har selv gitt jenta navnet «Stina» i innlegget, som ikke er hennes ekte navn. Vi velger derfor å kalle henne det i artikkelen.

Følg trd.by på Facebook

Lett rørt

36-åringen gikk først og pratet med guttene, og forholdt seg helt rolig da hun forklarte dem at de var tre mot en.

- Jeg sa at neste gang kunne de spørre om hun trenger en venn i stedet for å plage henne, sier hun.

Dalland satte seg så ned sammen med «Stina» for å prate med henne, og tilbydde henne godteri. Etterpå pratet hun med moren, og inviterte dem hjem til seg og sønnene.

- Det beste hun visste var slike røde gelémunner. Jeg sa til henne at dem som blir mobbet blir superstjerner når de blir store. Så pratet vi litt om Taylor Swift og Eminem, og om hva hun ville bli når hun blir stor, sier hun.

Dalland forteller at hun blir lett rørt, og har masse følelser. Derfor tror hun at hun ble såpass engasjert da hun så «Stina» på bussen.

- Jeg opplevde at hun egentlig bare ville gå i ett med bussen. Men hun ville snakke med meg, og det var helt greit, sier hun.

DEBATT: Ditt hat definerer ikke hvem jeg er

- Veldig overraskende

36-åringen skrev innlegg på bloggen sin om hendelsen, noe som skapte stort engasjement.

- Jeg synes det er veldig overraskende, jeg tenkte at dette er slik som alle gjør, sier hun.

I ettertid har hun blitt kontaktet av folk som selv har blitt mobbet, og ønsker å fortelle historien sin.

- Jeg blir rørt, og synes det er forferdelig å høre om hva folk går igjennom, sier 36-åringen.

Mats (17) ble mobbet hele barndommen: - Jeg mistet meg selv

Moren til «Stina» forteller at hun først ble overrasket da hun fikk telefonen, men at det var veldig hyggelig. Hun sier at for datteren er ikke dette noe nytt, og at hun ikke tar det sånn innover seg lenger.

- Hun har vært i en verre situasjon før. Men det er klart at når noen ringer og sier at de har stilt opp for ungen min på bussen, og reagerer på en så fin måte, så er det veldig hyggelig, sier hun.

Amalie (22) vil få bukt med ensomhet blant unge. Nå inviterer hun vilt fremmede folk hjem til seg

- Godt eksempel på at det fungerer

Moren sier at ikke alle nødvendigvis hadde tatt det så fint som datteren. Derfor påpeker hun viktigheten av å reise seg på bussen og hjelpe unger som trenger det.

- Datteren min er et godt eksempel på at det fungerer når voksne involverer seg. Det er et poeng i å stille seg opp for et fremmed barn du ser trenger hjelp, sier hun.

Hun og Dalland har pratet mye i ettertid, da begge brenner for å få slutt på mobbing. Dalland har også invitert jenta og moren på besøk i helga.

- Det er helt klart ikke veldig vanlig å gjøre det, hun er veldig raus og inkluderende. Vi har mye å snakke om. Begge tenker på hvorfor det skal være en så stor sak at en voksen reiser seg opp og forsvarer et barn på bussen? Det burde være naturlig, mener hun.

Vegard (23) ville ikke leve mer - nå skriver han bok for å hjelpe andre