- Det begynte med at jeg vinket til Åge på en nattklubb. Men så synes jeg han var så travel med å danse sammen med vennene sine at jeg gikk ut fra at han var opptatt, forteller Åges samboer Ingve Connoly Gran (32).

- Nå bor vi sammen i Oslo, med fire små. Kaniner, da. Luna, Albus, Kasper og Henrik. Tre av dem er omplasserte kaniner fra Dyrebeskyttelsen, mens Luna har vi kjøpt.

- Når kom du ut av skapet Åge?

- Jeg skjønner ikke hvorfor folk må komme ut av et skap. Kan man ikke bare få lov til å være seg selv? Men for min del ble det vel kjent at jeg var skeiv i overgangen fra russetiden til folkehøgskolen. Men jeg var også med på Skeiv Ungdom sin sommerleir Jafnadhr, men jeg fortalte ikke til mine foreldre at det var for skeive. Jeg sa bare at det var en vanlig sommerleir. Kanskje de googla det, jeg vet ikke.

- Jeg er litt misunnelig. Jeg brukte åtte år av livet mitt på å hate meg selv, og jeg mye eldre da jeg først turte å være ærlig med meg selv. Jeg turte aldri dra på Jafnadhr, og jeg følte veldig på skammen. Jeg har visst at jeg har likt gutter siden jeg var tre år, legger Ingve til.

Mener det er mye som gjenstår

- Jeg har vært aktiv i skeiv ungdom, foreningen Fri og litt i skeiv verden. Jeg var veldig aktiv den tiden jeg var i Trondheim. I år har vi lagt ferien til Prideuka i Trondheim. Det er godt å kunne være på besøk, treffe venner og bare være deltager. Pride er kjempeviktig for å markere at det fortsatt er en kamp for å få like rettigheter. Det er en feiring av oss selv, mangfoldet og for å vise at vi er her. Det er en dag for mangfold, og det er en dag for alle.

Han mener det er mye som er kommet på plass i det siste, men det er fortsatt mye som gjenstår.

- Vi har kommet langt når det gjelder skeiv kjærlighet, men når det gjelder kjønn butter vi fortsatt hodet mot veggen. Det gjenstår derfor mye når det gjelder holdninger til kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Det viktigste er et tredje juridisk kjønnsalternativ som anerkjenner de av oss som ikke føler tilhørighet til tokjønnsmodellen. Transpersoner må også få lov til å uttrykke sitt kjønn slik de selv vil, og ikke basert på noens oppfatning av hva kjønn er og ikke er. Det gjenstår også mye når det gjelder familier med flere foreldre. Skeive foreldre som har inngått avtale med en tredjepart, for eksempel to lesbiske kvinner og en mann, vil en av dem står helt uten rettigheter overfor barnet. Også gjenstår det mye når det gjelder BDSM og fetisjisme. BDSM er en forkortelse for seks ord: Bondage og disiplin, dominanse og underkastelse, sadisme og sadomasochisme. De mangler blant annet vern i diskrimineringsloven. De møter ofte negative holdninger fordi de har en tenningsmønster som ikke anses som normalt. Men for de av oss det gjelder er det for noen en livsstil, andre krydder i hverdagen eller rett og slett bare en form for lek.

- Det er som filmen Fifty shades of Grey, sier Ingve.

- Nei det er det absolutt ikke. BDSM skal være trygg, sikker og samtykkende. Det er det ingenting av i Fifty shades of grey.

- Nei, det er sant. Man kan jo se for seg hvordan filmen hadde vært om Grey ikke hadde vært ung, kjekk og rik. Men det stikk motsatte.

- BDSM'ere og fetisjister kan ofte ikke snakke sin egen sak, fordi de er redde for hvilke konsekvenser det kan ha på arbeidsplassen eller i det sosiale livet. På et vis kan man si at disse møter mange av de fordommene og holdningene andre skeive har møtt tidligere.

- Jeg kjenner av og til på en utrygghet. For eksempel hvis vi holder i hendene på bussen, så hender det jeg er litt redd for hvordan folk kommer til å reagere. Vi kommer fortsatt ofte i situasjoner der vi må forsvare våre valg, sier Åge. Foto: Ina Sand Solli

- Må ofte forsvare mine valg

Åge har etter flere aktive år i organisasjonslivet fått god erfaring med hva som er viktig. For eksempel hvordan man velger å ordlegge seg.

- Det er en kjempeviktig sak. Ord er makt. Jeg unngår å bruke ord som homse eller homo når jeg snakker om meg selv og min identitet. Homse og hore er jo de mest brukte skjellsordene i skolegården. Jeg føler det begrenser meg som person, både romantisk og seksuelt. Skeiv derimot. Det er ikke et skjellsord. Men det er mange som spør meg om det ordet egentlig implementerer at noe er ødelagt eller på skakke. Det er ikke det det handler om. Jeg definerer meg ikke som ødelagt, men som annerledes. Skeiv er et nøytralt begrep, men det er også et mye mer inkluderende begrep som ikke begrenser deg.

I tillegg er han nøye på bruke begreper som cisperson om personer som definerer seg som det kjønn de fikk tildelt ved fødselen.

- Cis står som motsetning til trans, og handler om å bevisstgjøre alle om at de har et kjønn, på samme måte man satte opp motsetningene homo og hetero. En annen ting er å snakke om de av oss, og ikke om oss og dem. Det er en enkel måte være inkluderende på.

Selv om de i bunn og grunn mener at Norge har kommet langt, er det små og større ting som gjenstår.

- Jeg kjenner av og til på en utrygghet. For eksempel hvis vi holder i hendene på bussen, så hender det jeg er litt redd for hvordan folk kommer til å reagere. Vi kommer fortsatt ofte i situasjoner der vi må forsvare våre valg. For eksempel valgte jeg å farge håret mitt rosa til Pride en gang. Og det måtte jeg svare for senere. Det å hele tiden måtte forsvare fordi man bryter med normer og forventninger kan være litt slitsomt, sier Åge.

- Ja, hvorfor skal egentlig noen andre bry seg om det? Torbjørn Egner har forstått det. Hvis alle bare kunne ha levd etter Kardemomme-loven.