For aller første gang har Sellanraa tatt inititativ til å teste julekaffe. De inviterte med seg noen av byens kaffeeksperter og kaffelskere og vurderte denne uka ti forskjellige typer julekaffe.
- De aller fleste kaffebarene er bundet til enkelte bryggerier, men vi kan ta inn fra hvem vi vil. Derfor ønsket vi å arrangere testen, forklarer barista og en av eierne på Sellanraa, Tore Øverleir.
Gluten- og melkefri julebakst? Ja takk!
Han legger til at julekaffe er stort for både kaffebarene og bryggeriene, og at de har tatt inn ti forskjellige sorter julekaffe fra bryggerier over hele landet til testen.
- Vi har valgt dem ut fra bryggerier vi vanligvis handler hos, også har vi valgt ut noen som brygges i Trondheim også. Men vi har også tenkt på å velge kaffe som passer både for oss som er drevne men som også passer folk flest, forklarer han.
Vurdert barbering i salong? Vi har testet om det er verdt prisen
Disse ti brenneriene var representert i testen:
Jacobsen & Svart-Mormora (Etiopia)
Talor & Jørgen-Fica El Aguacate (Honduras)
Langøra-Elida (Estate Panama)
Tim Wendelboe-Nacimiento (Honduras)
Supreme-Roastworks (Costa Rica)
Kaffebrenneriet (Solberg & Hansen)-La Merced (Guatemala)
Lippe- Mbirizi (Burundi)
Dromedar (Solberg & Hansen )-Cerro Las Ranas (El Salvador)
Jacu-Adado (Etiopia)
Solberg & Hansen-La Bolsa (Guatemala)
Her er trondhjemmernes dom over sjokolade-pepperkaker
Satte sammen smakspanel
Sellanraa arrangerte først julekøpping, som testen kalles onsdag morgen for ekspertpanelet. Testen gikk ut på at kaffen ble servert i hvite kopper og anonymisert slik at panelet ikke visste hvilken kaffe som var i hvilken kopp.
- Vi gikk nøye gjennom alle koppene, og smakte oss gjennom dem etter forskjellige temperaturer. Vi tok oss god tid og diskuterte, også foretok vi en skjematisk vurdering.
Ekspertpanelet besto av:
- Tore Øverleir(Sellanraa, norgesmester i baristakunst og brewers cup)
- Idar Ellingsen (norgesmester i cupping og tidligere brenner på Jacobsen og Svart, Langøra )
- Katrine Woje Ellingsen (restaurantsjef og sommelier Kalas og Canasta)
- Oskar Sköld (Spontan vinbar)
- Kristoffer Lo (musikant og kaffenerd)
Rekordtidlig julelystenning i Midtbyen
Kaffeekspertenes favoritter:
1. Lippe - Mbirizi
2. Jacu - Adado
3. Tim Wendelboe - Nacimiento
Begrunnelsen:
Lippe: Veldig saftig, søt og ren kaffe. Smaker av tørket frukt og aprikos. Den smaker mye og stikker seg ut på bordet.
Jacu: Du finner smaker av appelsin, rose og fersken. Overaskende høy syre, men det kler den veldig godt.
Tim Wendelboe: Kompleks kaffe med en fantastisk fin balanse. smaker av kirsebær og røde epler.
Talor og Jørgen: Dette er en mer klassisk julekaffe som smaker av krydder og sjokolade og har en fyldig munnfølelse.
Sjekk ut Marits utradisjonelle godsaker til jul
Testet i to omganger
De ti kaffesortene ble onsdag denne uka testet i to omganger. Først av ekspertpanelet, eller smakspanelet om du vil. Litt senere på dagen inviterte Sellanraa til Åpen julekøpping, der hvem som helst kunne stikke innom for å teste utvalget av julekaffe.
- Det var gøy å se at resultatet fra begge smakingene er veldig like, sier Øverleir etter å ha sammenfattet resultatene.
Resultat fra åpen smaking:
1. Talor & Jørgen - Fica El Aguacate
2. Lippe - Mbirizi
3. Jacu - Adado
Her er julas interiørtrender
Todelte meninger
- Hva skal man egentlig se etter når man velger seg julekaffe?
- Det er litt todelt. På den ene siden er det noen som ønsker en fyldig og kraftig kaffe som passer til for eksempel kake og cognac. På den andre siden er det noen som tenker at julekaffen skal være god i seg selv. Disse sortene er gjerne friskere og lettere.
Det blir ikke siste året Sellanraa arrangerer Julekøpping, og til neste år tenker de å ta inn enda flere sorter.
Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook