For aller første gang har Sellanraa tatt inititativ til å teste julekaffe. De inviterte med seg noen av byens kaffeeksperter og kaffelskere og vurderte denne uka ti forskjellige typer julekaffe.

- De aller fleste kaffebarene er bundet til enkelte bryggerier, men vi kan ta inn fra hvem vi vil. Derfor ønsket vi å arrangere testen, forklarer barista og en av eierne på Sellanraa, Tore Øverleir.

Barista hos Sellanraa, Tore Øverleir synes det var artig at resultatet fra proffene og "amatørene" var såpass like. Foto: Christina Pettersen

Han legger til at julekaffe er stort for både kaffebarene og bryggeriene, og at de har tatt inn ti forskjellige sorter julekaffe fra bryggerier over hele landet til testen.

- Vi har valgt dem ut fra bryggerier vi vanligvis handler hos, også har vi valgt ut noen som brygges i Trondheim også. Men vi har også tenkt på å velge kaffe som passer både for oss som er drevne men som også passer folk flest, forklarer han.

Smakingen foregikk i anonyme hvite kopper, der hver tester ble utstyrt med skje. Mellom smakingene ble skjeen renset i et glass vann, slik at neste kopp ikke smakte likt som den foregående. Foto: Christina Pettersen

Disse ti brenneriene var representert i testen:

Jacobsen & Svart-Mormora (Etiopia)

Talor & Jørgen-Fica El Aguacate (Honduras)

Langøra-Elida (Estate Panama)

Tim Wendelboe-Nacimiento (Honduras)

Supreme-Roastworks (Costa Rica)

Kaffebrenneriet (Solberg & Hansen)-La Merced (Guatemala)

Lippe- Mbirizi (Burundi)

Dromedar (Solberg & Hansen )-Cerro Las Ranas (El Salvador)

Jacu-Adado (Etiopia)

Solberg & Hansen-La Bolsa (Guatemala)

Katrine Woje Ellingsen og Idar Ellingsen vurderer kaffen under Sellanraas julekaffe-test. Foto: Christina Tviberg Pettersen

Satte sammen smakspanel

Sellanraa arrangerte først julekøpping, som testen kalles onsdag morgen for ekspertpanelet. Testen gikk ut på at kaffen ble servert i hvite kopper og anonymisert slik at panelet ikke visste hvilken kaffe som var i hvilken kopp.

- Vi gikk nøye gjennom alle koppene, og smakte oss gjennom dem etter forskjellige temperaturer. Vi tok oss god tid og diskuterte, også foretok vi en skjematisk vurdering.

Foto: Oskar Sköld fra Spontan vinbar og Kristoffer Lo under kaffesmakingen.

Ekspertpanelet besto av:

- Tore Øverleir(Sellanraa, norgesmester i baristakunst og brewers cup)

- Idar Ellingsen (norgesmester i cupping og tidligere brenner på Jacobsen og Svart, Langøra )

- Katrine Woje Ellingsen (restaurantsjef og sommelier Kalas og Canasta)

- Oskar Sköld (Spontan vinbar)

- Kristoffer Lo (musikant og kaffenerd)

Begge testgruppene førte inn sine meninger i et skjema, og kaffesortene var selvsagt anonymisert under julekøppingen. Foto: Christina Tviberg Pettersen

Kaffeekspertenes favoritter:

1. Lippe - Mbirizi

2. Jacu - Adado

3. Tim Wendelboe - Nacimiento

Begrunnelsen:

Lippe: Veldig saftig, søt og ren kaffe. Smaker av tørket frukt og aprikos. Den smaker mye og stikker seg ut på bordet.

Jacu: Du finner smaker av appelsin, rose og fersken. Overaskende høy syre, men det kler den veldig godt.

Tim Wendelboe: Kompleks kaffe med en fantastisk fin balanse. smaker av kirsebær og røde epler.

Talor og Jørgen: Dette er en mer klassisk julekaffe som smaker av krydder og sjokolade og har en fyldig munnfølelse.

Disse julekaffene kom på tre på topp-lista fra både ekspertene og hobbydrikkerne. Foto: Collage/trd.by

Testet i to omganger

De ti kaffesortene ble onsdag denne uka testet i to omganger. Først av ekspertpanelet, eller smakspanelet om du vil. Litt senere på dagen inviterte Sellanraa til Åpen julekøpping, der hvem som helst kunne stikke innom for å teste utvalget av julekaffe.

- Det var gøy å se at resultatet fra begge smakingene er veldig like, sier Øverleir etter å ha sammenfattet resultatene.

Et tjuetalls kaffeelskere på hobbybasis stakk også på julekøpping, og stemte fram sine favoritter. Foto: Christina Pettersen

Resultat fra åpen smaking:

1. Talor & Jørgen - Fica El Aguacate

2. Lippe - Mbirizi

3. Jacu - Adado

Ti kaffebryggerier var med i testen. Foto: Christina Tviberg Pettersen

Todelte meninger

- Hva skal man egentlig se etter når man velger seg julekaffe?

- Det er litt todelt. På den ene siden er det noen som ønsker en fyldig og kraftig kaffe som passer til for eksempel kake og cognac. På den andre siden er det noen som tenker at julekaffen skal være god i seg selv. Disse sortene er gjerne friskere og lettere.

Det blir ikke siste året Sellanraa arrangerer Julekøpping, og til neste år tenker de å ta inn enda flere sorter.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook