Sommeren er en tid der flere kan være i faresonen for å få kjønnssykdommer. Spesielt de som har vært i utlandet og hatt ubeskyttet sex bør teste seg tidlig, sier Anders Røyneberg ved Sex og samfunn.

Dessverre er sommeren også en tid der mange av stedene som tilbyr gratis sjekk er stengt. Helsestasjonen ved NTNU Gløshaugen er stengt i perioden 8. juni til 17. august, og helsestasjonen på Rosten er stengt fra 11. juli til 7. august. Helsestasjonen i Midtbyen er stengt uke 29 og 30, men har åpent én dag i uka i uke 28 og 31.

Selv om de andre alternativene er sommerstengt, opplever ikke poliklinikken for hud- og kjønnssykdommer ved St. Olavs hospital, som er åpent mandag til fredag hele sommeren, noe særlig pågang.

Følg trd.by på Facebook

Mange tester seg etter sommeren

- Vi har ikke mange pasienter nå i sommerferien. Det vi ser er at veldig mange kommer og tester seg etter ferien når de har kommet hjem, sier Kjersti Ryggen, overlege ved poliklinikken.

Hun sier antallet positive tester denne sommeren er på det vanlige nivået.

- Det er som vanlig, det er ingen store økninger verken av det ene eller det andre. Det er ingen epidemi gående nå, sier Ryggen.

Kristin Ryggen sier veldig mange venter til etter ferien med å teste seg for kjønnssykdommer. Foto: KIM NYGÅRD, ADRESSEAVISEN

SPØRREUNDERSØKELSE: 6 av 10 unge bruker ikke kondom med ny partner

- Viktig med tidlig testing

Anders Røyneberg, psykiatrisk sykepleier ved Sex og samfunn i Oslo, sier det er viktig å teste seg tidlig, spesielt for de som har vært i en risikosituasjon i utlandet.

- Hvis man har vært i utlandet og hatt sex uten kondom, bør man teste seg så tidlig som mulig. I noen land finnes det kjønnssykdommer som er mindre utbredte i Norge, som HIV, hepatitt og syfilis. Det er viktig å teste tidlig for å unngå at disse skal spre seg, så det er litt uheldig at så mange gratisklinikker er sommerstengt.

VANLIG SPØRSMÅL: Er det mulig å få en kjønnssykdom uten å ha sex?

Han legger til at det likevel er nødvendig å vente en liten periode.

- Det er viktig å vite at det må ha gått en uke før en kan teste seg for klamydia og gonoré. Når det gjelder en sikker HIV-test kan denne tas 8 til 12 uker etter smitteseksponering. Så en bør teste seg tidlig, men det må altså gå en viss tid før en kan ta en sikker test. I situasjoner hvor en får symptomer som for eksempel kløe eller utflod etter ubsekyttet samleie, bør en oppsøke hjelp så raskt for mulig for behandling. I slike tilfeller er det viktig at en har tilgang til helsestasjon eller andre klinikker.