Og i 2020 ble 28-åringen til og med nominert til årets kjøpmann blant Bunnpris-kjøpmennene. Kristine Solåt Skarsem hadde inntil i mai jobbet i over ti år i dagligvarebransjen, hos Bunnpris Ugla og Ila.

– Hun var veldig flink og et talent i Bunnpris. Hun drev butikkene kjempebra, forteller Line Vikrem-Rosmæl, regiondirektør i Bunnpris Trøndelag, til Trd.by.

Men nå har Skarsem skiftet fullstendig retning. Hun har begynt som gravferdskonsulent i Elveseter gravferdsfirma på Heimdal.

– Jeg kjente at det var på tide å prøve noe nytt. Med familie og barn ble det ikke forenlig med å drive butikk. Da jobber du litt til alle døgnets tider, sier Solåt, som Trd.by tidligere har pratet med til «Ukas jobbtalent»-serien.

Foto: Marion Aaserud Dahlen

Ryktene spredde seg

Trd.by møtte henne i sine nye arbeidslokaler.

Frukt og grønt, meieriprodukter, tørrvarer, regnskap og vaktlister er byttet ut med likkister, gravstener og alvorlige samtaler med etterlatte.

– Grunnen til at det ble gravferdskonuslent er veldig tilfeldig. Familien til min mann har drevet gravferdsfirmaet i over 30 år. Jeg hadde luftet tanken om å skifte jobb, ryktene spredde seg, og så fikk jeg et tilbud av dem, sier Skarsem.

Det er mange og varierte oppgaver for en gravferdskonsulent. Her klargjør Skarsem bårebilen før seremoni. Foto: Marion Aaserud Dahlen

En gravferdskonsulent hjelper etterlatte i forbindelse med dødsfall og gravferd. Skarsem sier det kan være alt fra å dra ut for å hente døde mennesker, trykke sangprogram og skrive dødsannonser.

– Det er ikke mange som vet hva en gravferdskonsulent faktisk gjør. Det virket så spennende at det var jeg nødt til å prøve, sier Skarsem at hun tenkte.

Skarsem startet i jobben som gravferdskonsulent i midten av mai. Foto: Marion Aaserud Dahlen

Blir kjent med de døde

Det blir også veldig mye blomster – og selvsagt samtaler.

– Du får vite veldig mye personlig om mennesker du aldri har møtt, og som du aldri kommer til å møte. Du danner deg et bilde og blir kjent med dem på en helt annen måte enn om de var i live, sier Skarsem.

Kontrastene mellom sitt tidligere og nåværende yrke kan være kjempestore – og faktisk ganske små. Foto: Marion Aaserud Dahlen

– Det må være noe virkelig helt annet å møte folk som trenger deg som gravferdskonsulent, enn som sjef for en butikk?

– Du føler i begge yrkene at du hjelper folk, men du føler kanskje at folk setter ekstra stor pris på hjelpa de får fra deg som gravferdskonsulent. Du får de gode tilbakemeldingene veldig mye oftere. Du hjelper dem i en vanskelig periode livet, sier Skarsem.

Og erfaringen som kjøpmann kommer godt med også her.

– Gravferdskonsulentjobben er omfattende. Vi har fakturering, du svarer på mailer, mye av kontorarbeidet er veldig likt, og vi møter mange mennesker i løpet av en arbeidshverdag, sier Skarsem.

– Kundeservice må du ha i begge yrkene, sier Skarsem. Foto: Marion Aaserud Dahlen