Airbnb har vært i vinden lenge, og flere og flere leier ut boliger både for å spare penger, og for å møte mennesker fra hele verden.

I Norge er det nesten 8000 som leier ut bolig via Airbnb fra januar 2015-2016. Det har vært en vekst av boliger til utleie på 194 prosent i Trondheim det siste året, ifølge Airbnb.

Trd.by har pratet med tre unge mennesker i Trondheim som leier ut bolig for å høre deres erfaringer. Noen leier ut kun rom, andre hele leiligheten.

Følg trd.by på Facebook

- Gode garantier

Marit Tangvik er en av de som leier ut. Hun har leid ut leiligheten sin siden mars, og forteller at hun kun har gode erfaringer så langt.

- Jeg har leid ut jevnt frem til sommeren, og så skal jeg begynne fra høsten av igjen, sier hun.

21-åringen hadde hørt fra familie som hadde reist rundt, og at det var et bra opplegg. Da hun kjøpte seg leilighet ønsket hun å prøve det ut selv. Tangvik er student, og ser på Airbnb som en fin måte å tjene litt ekstra penger på. Hun tar i underkant av 600 kroner for natta.

- Det har gått veldig fint, alt sammen går så lett. Hvis det skulle skje noe har de gode garantier. Jeg skal sette opp prisen etter hvert, men starter med det nå så får jeg en del anmeldelser, forteller hun.

Det er folk i alle aldersgrupper som har bodd hos henne, alt fra unge til voksne par. Noen har også hatt med seg hund.

- Jeg vil absolutt anbefale det videre. Det er flere av vennene mine som snakker om at de vil begynne også, sier Tangvik.

REISELYSTEN? Dette må du vite før du backpacker!

Gikk tom for papir

Tatiana A. I. (28) har leid ut et rom i leiligheten sin i over ett år, og forteller at hun har hatt mange hyggelige folk innom. Fra før har hun brukt tjenesten i fem år før hun begynte å leie ut.

- Jeg har hatt veldig bra erfaring så langt! Jeg har fått vite mye nytt, og fått mange gode reisetips. En gang gikk jeg tom for papir med mange gode «ha det»-ord, og blitt venner med noen av mine gjester også, sier hun.

I starten leide hun ut oftere. Nå leier hun ut litt sjeldnere, rundt en gang i månenden. Det er både kjærestepar, vennepar og enslige menn eller kvinner som er innom.

- Det var mange forespørsler da, hybelen var utleid hele tiden i slutten av august til slutten av september. Jeg tror det har blitt flere som leier ut nå, sier hun.

- Det er enten kjærestepar, et par venner, enslige kvinner eller mannfolk. Egentlig alt mulig, så å si. Men jeg begrenser hvilke forespørsler jeg godtar av sikkerhetsgrunner, sier Tanja.

REISE: Studenten Maria Meland (23) bruker pengene sine på å reise jorda rundt

Brukte ting uten lov

Hun forteller at hun har hatt en uheldig opplevelse med et italiensk par, som brukte ting de aldri hadde spurt om lov til å bruke.

- De gikk inne i utesko og hengte våte klær på en «heater» under vinduet. Men etter at jeg har pratet med de neste dag ved utsjekking, så ser det ut at de er hyggelige folk, men det er kulturforskjell som var problemet, sier 28-åringen.

Hun tror at det har blitt så stort da det er billigere enn hotell og også vanligvis bedre, siden du har mulighet til å leie en hel leilighet. Det viktigste rådet til folk som ønsker å leie ut er å være hyggelig.

- Og si de viktigste husreglene til gjestene med en gang, anbefaler Tatiana.

BACKPACKING: I mars sa Synne (20) opp jobben sin og pakket en bag på tre kilo

PASS PÅ: Dette bør du ikke gjøre med boardingkortet

- Får vite om kule steder

Vegard Stenhjem Hagen (27) forteller at han begynte å leie ut i januar. Han leier ut et rom, og synes det er veldig morsomt å ha folk på besøk.

- Noen har jeg blitt kjent med, og enkelte vil ikke snakke med deg. Så langt har jeg bare positiv erfaring, og ingen problemer. Jeg vil leie ut ei stund, sier han.

BILENES AIRBNB: Her kan du leie luksusbiler til under tusenlappen

Hagen har cirka fire personer som bor der hver måned, og 3/4 av måneden er gjesterommet opptatt.

- Det er alt fra folk som kommer på jobb, ferie eller kurs. Jeg har hatt folk fra 20-40 årene. Det er stor spredning, sier Hagen.

Vegard har leid ut i nesten sju måneder, og har blitt godt kjent med flere av gjestene gjennom Airbnb. Foto: Privat

Han har selv brukt tjenesten da han har vært ute og reist, og sier at det er en fin måte å bli kjent med det kulturen på.

- Det er fint å få kontakt med lokale når du er på ferie, for da får du vite om kule steder og få leve som de innfødte, sier 27-åringen.

Aksel-Dev (19) flyttet til India for å følge farens fotspor