Natt til mandag norsk tid var det sesongavslutning på Game of Thrones, som har vært HBOs desidert største sukess de siste årene.

Abonnentene, som betaler 89 kroner i måneden, må vente til våren 2017 før syvende sesong av kanalens store trekkplaster er strømmeklar. Eksperter på TV-markedet tror pausen kan medføre at HBO Nordic mister abonnenter, skriver Aftenposten.

Ifølge TNS Gallup abonnerer 7 prosent av norske husstander på HBO Nordic. Til sammenligning har 34 prosent et Netflix-abonnement. 9 prosent betaler for TV 2 Sumo.

Knut-Arne Futsæter i TNS Gallup står bak undersøkelsen De store medietrendene fra april i år. Han sier HBO-brukerne er mindre lojale enn Netflix-brukerne.

– Dette henger sammen med at HBO-brukerne er yngre, moderne og mer innovative når det gjelder bruk av ny teknologi og digitalt innhold,sier Futsæter.

Lik trd.by på Facebook!

Veksten har stoppet for HBO Nordic

HBO-abonnentene er en søkende og utro gruppe som raskt endrer sine medievaner, ifølge Futsæter.

– Det er rimelig å anta at disse i større grad kjøper og sier opp abonnementet ut ifra det til enhver tid gjeldene tilbudet, sier Fursæter.

Ifølge Futsæter har ikke HBO vokst noe særlig i Norge de siste to årene, til tross for at stadig flere nordmenn strømmer film og TV.

– Netflix har en sterk og dominerende posisjon i det norske mediemarkedet. De har et bredere tilbud som dekker hele befolkningen: Barn, ungdom, voksne og unge eldre, sier han.

Vraket storsatsning med Jagger og Scorsese

I april fikk HBO kritikk i flere britiske og amerikanske medier for at de ikke har greid å skape en ny kjempesuksess etter Game of Thrones.

Torsdag ble det kjent at HBO skroter storsatsningen Vinyl, selv om en ny sesong ble bestilt i februar.

Navn som Mick Jagger og Martin Scorsese har vært tungt inne i serien, som er lagt til 70-tallets musikkindustri. Men seertallene var ikke gode nok. Premieren i februar ble sett av 764.000 seere. Etter hvert falt publikumstallet til rundt 650.000, ifølge NTB. «Ingen lett beslutning» og «en skuffelse», var dommen fra HBO-ledelsen.

Til sammenligning har siste sesong av Game of Thrones hatt 7,65 millioner seere i per episode, ifølge Business Insider.

FORSKNING: Derfor er du hekta på Game of Thrones

Konkurransen hardner til

7 prosent av alle nordmenn over 12 år ser på HBO Nordic ukentlig, ifølge TNS Gallup. TV-sjef Morten Wilberg i mediebyrået Carat sier dette er en ganske lav oppslutning.

På generelt grunnlag sier Wilberg at strømmetjenestene er avhengige av store titler som tiltrekker seg seermasser.

– Man må fylle på med gode serier og innhold for ikke å miste seere til andre plattformer. Det samme mønstret ser vi når det gjelder lineær-TV. Konkurransen er blitt hard med Netflix, YouTube og de norske TV-kanalenes egne strømmetjenester, sier Wilberg.

PR-ansvarlig i Isabell Langvatn Goren i HBO Nordic har fått forelagt uttalelsene om seerutvikling.

– Vi har sett en stabil og positiv utvikling i antall abonnenter i løpet av 2016, og i forbindelse med den nye sesongen av Game of Thrones har vi satt nye publikumsrekorder, skriver hun i en epost.

BREXIT: «Game of Thrones» kan miste viktige penger

PORNHUB: Hevder Game of Thrones påvirker amerikanske pornovaner