Unge trøndere i Trondheim sier at de bruker emojis hver dag. Dette gjør de for å vise følelser når de kommuniserer ved bruk av mobiltelefon.

Hva er deres favorittemoji, og hva er de mindre kule emojiene?

August Koksvik (20) og Hanna Wullum (19)

- Den med hendene er min favoritt, sier August.

- Hæ? Hvilken da?, spør Hanna.

August etterligner favoritt-emojien hans med hendene sine, og sier at man kan bruke den i alle situasjoner «online». Hannas favoritt er katten med hjerter i øynene. Den begynte hun å bruke for tre år siden.

- Før likte jeg ikke emojis i det hele tatt, men etter at jeg tok i bruk katten, endret det seg. Nå bruker jeg hjerte-katten hele tiden, sier Hanna.

August Koksvik (20) og Hanna Wullum (19) tror det hadde vært vanskelig med en 30-dagers emoji-stopp. Foto: Anette Kronstad Sørheim requireReady(['lib/image.compare.slider'],function(ics){});

- Har dere en emoji dere liker mindre?

- Den med cowboyhatt. Den er skikkelig stygg, sier Hanna.

- Er det noen jeg ikke bruker, så er det de som skal forestille bygninger, solnedganger og fjell, sier August.

Begge to forteller at de bruker symbolene for å få frem følelser.

- Hadde dere klart én måned med emoji-stopp?

- Vi hadde nok klart det, men det hadde vært vanskelig, sier August.

Una Lieng (14) og Katrina Gavrilova (14)

- Jeg liker best den som smiler og har stjerner i øynene, sier Una.

Favoritten til Katrina er ansiktet som gråter av latter.

- Ingen av emojiene er direkte stygge, men den som skal forestille regn, samt bygningene, bruker jeg ikke så mye, sier Katrina.

Una Lieng (14) og Katrina Gavrilova (14) liker smilefjesene.Foto: Anette Kronstad Sørheim requireReady(['lib/image.compare.slider'],function(ics){});

De sier at de bruker emojiene som er raskest å finne på tastaturet.

- Om vi for eksempel sender en SMS og spør om noen vil bli med å spise på restaurant eller noe sånt, så er det ikke sånn at jeg blar meg igjennom hele tastaturet. Jeg bruker de første jeg finner, og orker ikke bruke tid på å søke opp alle emojiene, poengterer Una.

Jentene sier at de har brukt emojis siden ti-års alderen.

- Vi bruker dem hver eneste dag, og det gjør vi for å slippe å skrive, sier Una.

Vetle Selnes (16) og Eirik Selnes (22)

- Vi begge liker best flire-emojien. Den viser at vi synes noe er «funny», sier Eirik og Vetle.

Vetle Selnes (16) og Eirik Selnes (22) liker best flire-ansiktet.Foto: Anette Kronstad Sørheim requireReady(['lib/image.compare.slider'],function(ics){});

Ansiktet som gliser bredt og har to tårer på kinnene, er favoritten til guttene. Men hva er emojien de er minst begeistret over? Det synes de er vanskelig å svare på. Eirik på 22 år sier at han brukte emojis mye mer før.

- Jeg føler at det er mer de yngre som bruker de, sier Eirik og peker på Vetle. Han sier videre at det går mest i hjerter, smilefjes og kyssemunner.

- Man virker liksom litt sur når man ikke bruker noen smilefjes, forklarer Vetle.

Ylva Larsen (18), Kamilla Moen (18) og Idunn Larsen (18)

Jentene flirer når de får vite at det er verdens emoji-dag. Alle tre har noen de bruker mer enn andre. Ylva liker best smilefjeset som er opp-ned, mens Kamilla liker smilefjeset som kysser med et lite hjerte nærme munnen. Idunn liker spesielt godt konfetti-emojien.

Ylva Larsen (18), Kamilla Moen (18) og Idunn Larsen (18) er ikke særlig fan av smilefjeset som ler.Foto: Anette Kronstad Sørheim requireReady(['lib/image.compare.slider'],function(ics){});

- Er det en emoji dere ikke liker?

- Vi liker ikke den der flire-emojien. Den er skikkelig klein, og veldig overdrevet, sier Ylva, Kamilla og Idunn.

- Da er det mye bedre å skrive «haha», poengterer de.