12.625 norske kinogjengere løste billett for å se «Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves» i premierehelgen, da den spilte inn nær 750 millioner kroner på verdensbasis.

På verdensbasis spiller over 20 millioner det tradisjonsrike rollespillet. En av dem er Michael Stensen Sollien, som er arrangementsansvarlig hos Outland Oslo, driver rollespillpodkasten Vertshust og drifter nettsiden Rollespill. Han har sett «Dungeons & Dragons»-filmen flere ganger.

– Den er skapt av noen som forstår rollespillet. Man drar kjensel på sine egne spillinger. Som om det er en veldig seriøs Dungeon Master som har skapt en kampanje, og så er det noen tullete spillere som ikke gjør som spillederen har planlagt – og snubler seg gjennom med dårlige terningkast! Men de klarer seg helt til slutten.

Slå an hos fansen

Stensen Sollien mener at samtidig som filmen er gjenkjennbar for mange som har spilt og vil slå an hos spillfansen, kan den likevel godt sees av dem som ikke kjenner rollespilloriginalen.

– Filmen treffer på riktige nerver. Det var veldig troverdig, gjort med kjærlighet og ærbødighet over «Forgotten Realms», sier Sollien. Det er den eldste og største verdenen i spillet, og begynte å ta sin form allerede på 1960-tallet. Rollespilleksperten kaller dette for «den mest detaljerte fantasiverdenen som er skapt, kanskje mer enn Tolkiens Midgard».

F.v. Michelle Rodriguez som Holga, Justice Smith som Simon, Chris Pine som Edgin og Sophia Lillis som Doric i «Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves». Foto: Paramount

Det er her filmens helter – anført av Chris Pine og Michelle Rodriguez – snubler seg gjennom. Noen på Twitter har surmulet litt fordi rollene er snudd om: Helten (Pine) er gjort til en tulling, mens dama (Rodriguez) er tøffingen.

– De har ikke sett filmen! Det er en veldig festlig film, og hun spiller sitt livs rolle her, sier Michael Stensen Sollien.

Skutt i været

Rollespillet fyller 50 år i 2024, og har inntatt nye arenaer via den teknologiske utviklingen.

– Interessen har skutt veldig i været. Streamingkanalen Critical Role har mye med dette å gjøre. Den ble veldig populær og gikk viralt. Det var en type underholdning man ikke hadde sett, noe som trakk mange inn.

De aller fleste foretrekker å spille sammen i et rom. Rulle terning på bordet, noe som for eksempel skjer hver mandag på Outland i Oslo – der det ofte er fullt rom med «Dungeons & Dragons»-spillere, viet «Adventurers League» – noe som betyr åpne bord hvor man bli med og spille og kanskje få sin første tur. Dette er populært over hele landet. Foto: Katya Kim

Multiplattformkanalen med nær to millioner abonnenter og over en halv million ukentlige seere ble startet i 2015 av kjente stemmeskuespillere. Blant dem Ashley Johnson, stemmen til Ellie i «The Last of Us»-spillet. Også TV-serien «Stranger Things» sendte rollespillet rett inn i bevisstheten til de unge – for i serien spiller hovedpersonene nettopp «Dungeon & Dragons».

– Det skjedde et eller annet. Først ble brettspill kult, så ble fantasy kult, det var bare snakk om tid før rollespill – lenge ansett som det mest nedi-kjelleren nerdete – kom ut av kjelleren. I dag er «Dungeons & Dragons» og rollespill ansett som en kul ting å drive med blant ungdom – og voksne.

Sist, men ikke minst, betød den isolerte perioden under koronapandemien mye.

– Rollespill er en sosial lek, som man kan gjøre over nett også. Det hjalp jo veldig: Å forestille seg at man ikke er isolert, men ute og jakter drager!

Møtes rundt bordet

Den nyeste utgaven av «Dungeons & Dragons», som kom i 2014, er ifølge Sollien den mest tilgjengelige når det gjelder regler. På 1980- og -90-tallet var spillet mer beregnet på dem som allerede var i gang med svært komplekse spill. Men nettspilling og alt til tross:

– Jeg tror de aller fleste foretrekker å spille sammen i et rom. Rulle terning på bordet.

Det skjer hver mandag på Outland i Oslo, der Sollien er arrangementsansvarlig. Da er det ofte fullt rom med «Dungeons & Dragons»-spillere, viet «Adventurers League» – noe som betyr åpne bord hvor man bli med og spille og kanskje få sin første tur. Dette er populært over hele landet.

Michelle Rodriguez er i rollen som barbaren Holga mye tøffere enn Chris Pines bard, og gjør ifølge «D & D»-eksperten «sitt livs rolle». Foto: Paramount

Dit har det kommet spillere i spennet ni år til opp i 50-årene. Andre ganger introduserer foreldre som har spilt rollespill barna sine. Hans inntrykk er at mange voksne som spiller online, bruker det for å ha noe felles å gjøre.

– For yngre spillere synes jeg å merke at rollespill ofte kan bli brukt til å utforske sider av seg selv som man er nysgjerrig på. At man prøver seg i litt forskjellige skinn rett og slett, lager seg en rolle. Folk går inn i dette og utforsker en annen karakter for å finne litt ut av seg selv.

Nyttig for mange

Michael Stensen Solline tror rollespill som «D & », som fansen selv kaller det, kan være nyttig og bruker seg selv som eksempel.

– Du lærer sosial mestring, helt klart, og å gi plass til andre. Du lærer å ta styring, du lærer problemløsning. Hadde jeg ikke drevet med rollespill, hadde jeg vært en annen person – veldig mye mer introvert. Det er mange gode egenskaper man kan lære seg gjennom rollespill, som dessuten foregår i et trygt miljø, sier han:

– Mange finner ut av sjenertheten gjennom rollespill. Derfor appellerer det kanskje veldig til folk som er på spekteret: De får sosial mestring gjennom noe som har regler og gjør det lettere å fungere i en sosial sammenheng.

Ikke uventet er han glad for at spillet har kommet seg vekk fra det tidligere stigmaet om at «dere sitter i kjelleren og ruller terninger».

– I Norge har «Dungeons & Dragons» for eksempel blitt brukt til integrering av flyktninger for å ha en fin måte å bli kjent på.

Fakta om «Dungeons & Dragons»

* Rollespill oppfunnet i 1974 av Gary Gygax, en daværende forsikringsbransjemann mned sans for brettspill med krigstema, og Dave Arneson.

* Man rollespiller et scenario full av uventede vendinger, som planlegges og ledes av en Dungeon Master, ofte satt i en middelalderaktig fantasyverden der terninger avgjør handlingen.

* Spillerne kan velge identet fra flere raser (for eksempel menneske, halvorc), klasser (bard, som Pines karakter, eller barbarian, som Rodriguez') og bakgrunner. Man kan kle seg ut – eller ikke.

* Spilles av over 20 millioner på verdensbasis, og man regner med at rundt 50 millioner har prøvd det siden det ankom.

* Salget av «Dungeons & Dragons»-brettspillet økte med 20 prosent fra det første pandemiåret i 2019 og til 2020.

* Populære plattformer på nett er Critical Role og Oxventure.

* Første gang filmatisert for kinoformat i 2000 som «Dungeons & Dragons», uten gjenkjennbare elementer fra spillet. Den ble slaktet flopp, men fikk likevel to rett til DVD-oppfølgere, «Dungeons and Dragons: Wrath of the Dragon God» (2005) og «Dungeons & Dragons 3: The Book of Vile Darkness».

* 31. mars 2023 hadde «Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves» premiere.