#sjekkdeg-kampanjen arrangeres i år for tredje gang.

Initiativtakeren Thea Steen har siden kampanjestarten i 2015 fått mange unge kvinner til å skjønne at kreft ikke har noen nedre aldersgrense. En celleprøve blir tatt for å sjekke om det er celleforandringer i livmorhalsen og forstadier til kreft.

For det er nettopp det som er greia med livmorhalskreft - som er den kreftformen som oftest rammer unge kvinner:

– Det er en kreftform det faktisk går an å unngå hvis man oppdager celleforandringer tidlig, sier Johanne Holm Toft, lege ved Stavanger Universitetssjukehus.

Legedugnad landet rundt

– I løpet av de to første årene med kampanjen er det blitt avdekket 1400 flere alvorlige celleforandringer, så man kan trygt si at #sjekkdeg-kampanjen har reddet liv! legger hun til.

Men fortsatt er det mange som ikke sjekker seg: 250.000 kvinner har ikke tatt celleprøver de siste ti årene, ifølge tall fra Kreftforeningen.

I en landsomfattende dugnad mandag skal leger ved 12 sjukehus gjøre sitt for at dette tallet blir lavere.

Thea Steen får mye av æren for at flere kvinner har sjekket seg for livmorhalskreft de to siste årene. Foto: Siv Dolmen

Bestill time hos fastlegen!

Timene ble lagt ut 1. september, og de ble revet bort i løpet av få dager, forteller Toft. Det betyr ikke at det er for seint å ta celleprøve.

– Resten bør bestille time hos fastlegen og ta en prøve der, anbefaler Toft.

– Hvorfor er det fortsatt så mange som ikke sjekker seg, tror du?

– Det er nok fordi det er en gynekologisk undersøkelse. Det er mange kvinner som kvier seg til det av ulike grunner. Men selve celleprøven tar bare noen minutter. Det er ingen som synes det er kjekt å gå til gynekologen, men det er veldig smart, sier hun.

Det du trenger å vite om prøven

Hvis du aldri har fått tatt en celleprøve før, kan det kanskje være greit å vite hvordan det blir gjort.

– Det er en gynekologisk undersøkelse. Før sjekken kler du av deg nedentil og setter deg i en stol med én fot i hver beinholder. Så setter gynekologen inn et instrument kalt et spekel som åpner opp skjeden slik at livmortappen blir synlig. Deretter snurres en plastikkbørste i kanalen rundt fem ganger, dette tar bare noen få sekunder, og børsten i et lite prøveglass og blir sendt til laben, forteller Toft.

– Gjør det vondt?

– Nei, undersøkelsen gjør ikke vondt, men det kan være litt ubehagelig hvis man ikke klarer å slappe av i skjedemuskulaturen. Hos kvinner som slapper av, er ikke celleprøver ubehagelig i det hele tatt.

– Når får man svar på prøven?

– Det tar cirka et par uker. Og hvis alt er normalt, er det tre år til neste gang du bør ta ny prøve.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook