- Ja det er fredag den 13. i dag. Det burde jeg ha skjønt med en gang jeg tok telefonen, sier Dyrendal når Trd.by ringer.

Han jobber til daglig på instituttet for filosofi og regligionsvitenskap på NTNU, men forklarer at grunnen til at han er blitt en «go to»- person for overtro er hans årelange engasjement som redaktør for Skepsis i en kombinasjon av hans «folkroistiske interesse» for religionshistorie og folkeopplysning.

Fortløpende forklarer han at frykten for fredag den 13. kommer av et møte mellom to ting. Nemlig troen på at enkelte dager er heldige og uheldige, og troen på at enkelte tall er heldige og uheldige.

- Senest på begynnelsen av 1900-tallet møttes denne forestillingen, og det skjedde i en roman. Siden har den blitt utviklet over tid.

Er du ekstra forsiktig fredag den 13.? Ja Litt Nei Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Er du ekstra forsiktig fredag den 13.? Ja 6% Litt 12% Nei 82% Du har allerede stemt 357 stemmer

Finnes flere uheldige dager

Dyrendal forklarer videre at det finnes flere uheldige dager og tall.

- Det kommer an på hvor du befinner deg i verden. Det varierer om det er en fast dag i året eller ikke, og så varierer de i graden av hvor uheldige de er regnet for å være.

Videre sier han at hvis man tar utgangspunkt i astrologi så er den historisk sett full av varselstegn av uheldige tall og dager.

- Disse dagene blir gjerne brukt i forbindelse med spesielle øyeblikk, som for eksempel når man skal fri til dama eller når man skal ut på reise. Historisk sett er det smekkfullt av slike dager som selger et problem og deretter selger løsningen.

- Skjer det ekstra mye uheldig på fredag 13.?

- Det skjer alltid noe, men det skjer ikke noe mer enn andre dager, sier Dyrendal.

Asbjørn Dyrendal har 30 års erfaring på å svare på spørsmål om overtro. Foto: Adresseavisen

Leter i forskningen

Dyrendal viser videre til forskning som er gjort for å finn ut om folk er mer uheldig på akkurat denne dagen.

- Noen steder har de kommet fram til at det skjer flere bilulykker på fredag den 13. mens andre steder har de funnet ut det motsatte.

Og så kommer forklaringene.

- Den ene plassen fant de ut at folk var ekstra nervøse da de kjørte fredag den 13. på grunn av at de var så overtroiske, og at det derfor var ekstra mange ulykker. På den andre plassen trodde de at folk lot bilen stå på grunn av overtroen. Så de fisker etter forklaringer.

Han sammenligner det med andre kjente overtroer som at flere kvinner føder ved fullmåne, enn ellers i månedssyklusen, eller at man blir gal av fullmånen.

- Sånn er det ikke.

- Like mye å være redd for hver dag

- Er du overtroisk?

- Jeg innbiller meg at jeg ikke er det. Men så er det sånn at hvis du sier selv at du tror på noe som kalles overtro, så kan det ikke lenger kalles overtro. Da tror du på det. Men jeg er like redd hver dag når jeg åpner twitterfeeden min for å se hva det oransje udyret har tvitret, så det er nok å være redd for hver eneste dag, avslutter Dyrendal.

Vi har spurt de vi møtte gatelangs i Trondheim om fredag den 13.:

Ariel Skjærvik (17) og Mattis Hildrum (17) er ikke redde. Foto: Ina Sand Solli

Navn: Ariel Skjærvik (17) og Mattis Hildrum (17), Namsos

- Er dere redde i dag?

- Nei. Jeg har ikke tenkt så mye over det. Man kan jo ikke gå rundt å være redd heller.

- Er dere overtroisk på noen annen måte?

- Nei, jeg er ikke redd for å gå under stiger heller, sier Mattis.

Brenley Noori (23) sier hun kanskje er litt ekstra forsiktig fredag den 13. Foto: Ina Sand Solli

Navn: Brenley Noori (23), Trondheim

- Er du redd i dag?

- Nei. Eller kanskje. Jeg har ikke tenkt så mye over det, bortsett fra akkurat da jeg kom på at kjæresten min skal ut å fly i dag. Men jeg er ikke så alt for redd.

- Er du overtroisk på noen annen måte?

- Ja, jeg har kanskje de klassiske overtroene. Jeg går for eksempel aldri under en stige. Så ja, jeg er kanskje litt overtroisk, men det tar ikke over livet mitt.

Anniken Lange (19) og Thea Schaathun (21) sier de ikke er overtroiske. Foto: Ina Sand Solli

Navn: Anniken Lange (19) og Thea Schaathun (21), Trondheim

- Er dere redde i dag?

- Nei, ikke i det hele tatt. Vi er ikke overtroiske. Det er en helt vanlig dag og vanlig dato, og det er bare overtro som gjør at andre er redde for dagen i dag.

- Dere er ikke overtroiske på noen annen måte heller?

- Nei.

Anders Hystad (25), Didrik Høeg (25) og Ole Alvern (25) er ikke bekymret. Foto: Ina Sand Solli

Navn: Anders Hystad (25), Didrik Høeg (25) og Ole Alvern (25), Trondheim/gjester

- Er dere redde i dag?

- Nei, jeg har ikke tenkt over det før du spurte nå, sier Ole.

- Nei, men jeg tenkte litt over det da jeg skulle ut å fly i dag, men jeg var ikke veldig bekymret, sier Didrik.

- Var dere mer bekymret før?

- Ja det var kanskje litt småspennende da vi var mindre, men nå betyr det ingenting. Vi går ganske ubekymret rundt.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook

Funfacts om fredag den 13.:

Kombinasjonen av dagen fredag og tallet 13 gir visstnok dobbel ulykke, ifølge forskning.no.

Hver for seg har de vært regnet som tegn på ulykke i flere religioner og kulturer gjennom tidene.

Bibelske grusomheter som fant sted på en fredag var visstnok syndefloden og ødeleggelsen av Salomos tempel. Ikke mye #tgif, med andre ord.

Minst én gang i året

Visste du at fredag den 13. forekommer minst én gang i løpet av et kalenderår.

Når? Her er en enkel tommelfingerregel: Hvis måneden begynner på en søndag, havner den 13. på en fredag!

Ung overtro

Fredag den 13. er kjent over hele verden som en ulykkesdag. Men det finnes faktisk ingen beviser for at denne forestillingen har eksistert veldig lenge.

Dét til tross for bibelske historier og teorier om at frykten for datoen kommer av at Kong Filip IV av Frankrike beordret arrestasjonen av tempelriddere på fredag 13. oktober 1307.

Det er visstnok ikke først utpå 1900-tallet at datoen gir utslag i såpass mye redsel at folk holder seg hjemme, ifølge Wikipedia.

Spesielt i Danmark var det tradisjon og råd om ikke å legge til sjøs fredag den 13.

Ikke flere ulykker

Ifølge Tryg Forsikring og DnB Skadeforsikring er det ingenting som tyder på at det faktisk skjer flere ulykker på denne datoen, skriver DinSide.

Tvert om: Tryg forsikring opplever at det skjer 13 prosent færre bilskader på denne dagen. Kanskje fordi folk er ekstra forsiktige?

Ble frykten spredd av en bok?

Det kan hende at det er en bok som bidratt til at fredag den 13. har fått et så ufortjent dårlige rykte, ifølge Wikipedia: Den populære romanen til Thomas W. Lawson, Friday, the Thirteenth, utgitt i 1907.

I boka utnytter en skruppelløs megler mistanken om at denne datoen er ekstra uheldig, og skaper panikk på Wall Street.

Fredag den 13.-fobi

Fobi mot denne datoen har et eget navn. Ok, tunga beint i munnen nå: Paraskavedekatriafobi! Si dét ti ganger etter hverandre!

I USA er det oppgitt at så mange som 17-21 millioner frykter fredag den 13, ifølge Stress Management Center and Phobia Institute i Asheville, North Carolina. Det gjør det den mest fryktede dagen og datoen i historien.