Onsdag i forrige uke kunne Bård Rasmussen endelig åpne spisestedet Erlings, etter å ha planlagt nettopp det over lengre tid.

– Jeg ville egentlig åpne før jul, men serveringsbevillingen kom såpass seint at det ikke var noe vits. Jeg har vært så ivrig etter å komme i gang, at jeg ville åpne like etter jul til tross for restriksjonene, sier Rasmussen.

Et kjapt søk i Brønnøysundregistrene viser at det er gjort 48 nyregistreringer i Foretaksregisteret på nyåret. Mens andre stenger dørene som følge av pandemien, er det altså noen som tør å satse for seg selv.

– Færre salg enn jeg håpet på

Deriblant Rasmussen.

– Hvordan har den første uka med nytt spisested vært?

– Det ble en bra åpningsdag med mye kjentfolk som kom for å støtte meg. Resten av uka har det naturlig nok vært mye opp og ned. Jeg har hatt færre salg enn jeg hadde håpet på, og det er ikke voldsomt mye å rope hurra for. Jeg har snakka med flere i bransjen som sier det samme. Det er som forventet.

Søndag 3. januar ble det innført en rekke nye tiltak for å få tilbake kontrollen på smittespredningen av koronaviruset.

– Hvor lenge kan du drive Erlings under dagens restriksjoner?

– Vi synker ikke med det første, men hvis disse restriksjonene skal vare lenge, er ikke det bra. Jeg har et lite lokale, og med tometersregelen kan jeg ikke ha gjester her. Foreløpig har det kun vært take away, noe som fører til lite mersalg.

- Jeg har vært så ivrig etter å komme i gang, at jeg ville åpne like etter jul til tross for restriksjonene, sier Bård Rasmussen. Foto: Synne Mauseth

Rasmussen prøver imidlertid å se det positive i det hele, og bruker oppstartsfasen på å lage rutiner, samt få det praktiske til å fungere. Han har jobbet mange år i Persilleriet, som tidligere holdt til i lokalene i Erling Skakkes gate.

– Jeg vet hva som har vært populært av mat tidligere, og foreløpig ser det ut som det stemmer med hva jeg har tenkt. Det er godt å se, sier Bård, som serverer vegansk mat på Erlings i Erling Skakkes gate.

Flere enn forventet

Tirsdag denne uka åpnet Irene Hugås vintagebutikken Arven i Midtbyen. Første åpningsdag gikk ifølge henne over all forventning.

– Flere hadde lest om butikken i avisa, i tillegg til at kjentfolk tok turen innom. På noen tidspunkt var det fullt i butikken, sier Hugås, som i denne perioden bare ønsker at det skal være åtte kunder i butikken samtidig.

Denne uka åpnet Irene Hugås butikken Arven i Nordre gate. Foto: Synne Mauseth

– Det var jo selvfølgelig rolig, men over all forventning likevel. Jeg trodde ikke det skulle komme så mange, legger hun til.

Hugås er forberedt på at tiden framover kan bli tøff.

– Jeg har ingen forhåpninger egentlig. Jeg er glad for å ha åpnet, og tar alt som en bonus.

Ny avdeling på Solsiden

I begynnelsen av desember åpnet Sesam sin andre avdeling i Trondheim. Burgerstedet på Solsiden skulle i utgangspunktet holde åpent til klokka 4 natt til fredag, lørdag og søndag, men slik har det ikke blitt.

– Da vi åpnet var skjenketiden på utestedene innskrenket til midnatt. Det førte til at vi mistet mange av nattkundene. Nå har vi ingen, og stenger våre egne dører ved midnatt også, sier styreleder i Sesam, Yusuf Ziya Akdeve.

Yusuf Ziya Akdeve forteller at skjenkestoppen har preget drifta deres. Foto: Synne Mauseth

– Hvordan har det vært å åpne ei ny avdeling akkurat nå?

– Det har vært vanskelig. Vi hadde heller ikke så store forventninger. Like etter jul hadde vi noen veldig rolige dager, men den siste uka har det tatt seg litt opp. Vi har mye take away-bestillinger, sier Akdeve.

Akdeve har tidligere uttalt til Trd.by at studentene er en viktig kundegruppe for dem.

– Det at de ble bedt om å holde seg på hjemstedene sine litt lenger kan ha hatt betydning for oss, sier Akdeve.