Da Drea Karlsen, bosatt i Trondheim, begynte å blogge under navnet Drea K i 2008 handlet det meste om interessen for foto, dagliglivet og hverdagen.

- Jeg var vel en klassisk rosablogger, og det var greit. Men for rundt seks år siden begynte ting å endre seg, og jeg merket at jeg ikke hadde det som «alle andre», forteller Karlsen.

- Som en bryter

I 2011 gikk hun inn i en dyp depresjon, og ble innlagt på psykiatrisk sykehus. Hun fikk bekreftet det hun selv mistenkte; hun har bipolar lidelse.

- Jeg hadde jo skjønt det en stund, at noe ikke stemte. Det var veldig godt å få en diagnose, sånn at man får svar på noen spørsmål man selv har hatt. På den tiden hadde jeg masse lesere på bloggen , men ingen skjønte nok at det bak den livlige og livsglade fasaden var mye tunge og alvorlige tanker.

Hun husker ennå det første innlegget hun skrev på bloggen, som slett ikke handlet om hva hun hadde spist til lunsj eller shoppet den dagen.

- Jeg skrev om depresjonen, og hvor hardt den hadde truffet meg. Jeg måtte gå noen omganger med meg selv før jeg postet innlegget, men da jeg gjorde det angret jeg ikke. Jeg ble overveldet over tilbakemeldingene fra leserne. Jeg er slett ikke alene om å slite med psykisk sykdom, sier Karlsen.

Åpenhet

For Drea din del preget lidelsen mye av hverdagen hennes. Om våren går hun ofte inn i dype depresjoner, mens høsten er preget av mani. Noen ganger kan det være som å slå av og på en bryter.

- Høsten kan jeg oppleve å knapt sove, og jeg har enormt mye energi. Plutselig kan det være over, og depresjonen kommer. Da kommer de vonde tankene, og jeg må søke hjelpe for å komme meg gjennom det. Noen ganger kan det kun gå en dag fra mani til depresjon, forteller hun.

Hun mener hun selv får god hjelp av psykologer og innleggelse, men også bloggingen og åpenheten gir henne mye. Hun har flere innlegg som handler om blant annet selvmordstanker.

- Jeg har fått tilbakemelding på at mye jeg skriver hjelper andre, og treffer andre. Det gir meg stor glede. Men hovedgrunnen til at jeg er så åpen er for å bryte ned stigmaet rundt psykisk sykdom. Jeg vil vise at man ikke er farlig eller «crazy». Denne lidelsen, og mange andre, er altfor tabubelagt. Jeg har ikke noe imot å være det ansiktet som sier; «Ja, jeg er har bipolar lidelse. Og det går bra», sier Karlsen.

Utdrag fra Drea Karlsens blogg. Foto: Skjermdump

Vil være ærlig

Berit Skog, førsteamanuensis i institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU,  har forsket mye på blogging og sosiale medier blant unge. Hun sier at trenden om å være ærlig og vise virkeligheten på blogger, har spredt seg.

- Mange gjør det både fordi man får positiv oppmerksomhet, og for å informere. Mange føler for å være åpen fordi det kan implisere at selv om man har problemer, så fungerer man likevel på andre måter. Enkelte bloggere opplever også at det blir en form for terapi for dem også, sier Skog, og fortsetter:

- Likevel er det viktig at man skjønner at sfæren blir betydelig større. Mange kan ha flere tusen lesere, og det som havner på internett forblir jo ofte der – også i framtiden.

Hun sier videre at det virker som om Karlsen i dette tilfellet har et avklart forhold til åpenhet til sykdommen.

- Det er tydelig at hun mener det ikke er en skam å ha en psykisk sykdom, og at en fremtidig arbeidsgiver og nye venner som leser bloggen i fremtiden, vil ha forståelse for dette, sier Skog.

For Drea Karlsen var det et enkelt valg å være såpass åpen på internett.

- Jeg tenkte mye over det, og har veid mye for og imot. Jeg vet at fremtidige arbeidsgivere kan se det, men jeg står for det. Om noen ikke liker meg eller velger å ikke ansette meg fordi jeg har vært åpen om psykiske lidelser, så får det være. Jeg vil heller være ærlig, man er ikke et dårlig menneske selv om man er syk.

Følg trd.by på Facebook!

Drea Karlsen vil være åpen om sykdommen for å få ned stigamet rundt det. På bloggen skriver hun fra hjertet. Foto: Privat.