En stor amerikansk studie konkluderer nemlig med at ubehagelige personlighetstrekk ikke gir noen fordeler i kampen om makt. Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PNAS, og også omtalt hos forskning.no.

Kald, ufølsom og egoistisk

Studien Berkeley Haas School of Business har pågått i en periode mellom 2014 og 2018, der personligheten til 457 universitetsstudener er blitt kartlagt.

Da forskerne etter fire år sjekket hvordan det sto til med studentene, viste det seg at selv ikke i hensynsløse organisasjonskulturer ga trekk som det å være konfrontasjonssøkende, kald, ufølsom og egoistisk noe fortrinn i karrieren.

Utelukker ikke at det likevel fungerer

Selv om studien viser at også personer med det som regnes som mer positive personlighetstrekk kan gjøre suksess, avviser den ikke at kynisme også kan gjøre det.

– De viser at folk som oppfører seg som idioter, ikke nødvendigvis har mer suksess. Men egentlig viser de bare at personlighet ikke har noen betydning. Det er den mest nærliggende konklusjonen, sier professor emeritus Helge Hvid ved Center for Arbejdslivsforskning ved Roskilde Universitet til nettstedet.