Pstereofestivalen advarer på Facebook-sidene sine om en navngitt billettsselger som selger ugyldige festivalpass.

- Flere personer som har kontaktet oss, melder de har blitt tilbudt billetter fra en person de selv oppfatter som mistenkelig. Da vi fikk beskjed fra Billettportalen at de hadde annullert billettene fra denne personen, valgte vi å formidle dette for å unngå at folk møtte opp døren med en ugyldig billett, sier Flikke.

Følg trd.by på Facebook

Å gjenselge billetter er i utgangspunktet ikke ulovlig, men den såkalte svartebørsloven forbyr organisert salg av billetter til høyere pris enn det arrangøren selv solgte billettene for. Flere av billettene på det såkalte svartebørsmarkedet eksisterer ikke i det hele tatt. Selgeren kan for eksempel selge én billett flere ganger ved å sende det samme billettbildet med strekkode til flere interesserte kunder.

Om billetten kjøpes som pdf-fil til å skrive ut hjemme, finnes ingen garanti for at den er unik. Dermed kan festivalpasset være ugyldig når den intetanende festivalgjengeren kommer til festivalinngangen. Den som bruker strekkoden først får slippe forbi publikumsinnslippet til festivalen.

- Pstereofestivalen har ikke selv mandat til å ettergå tredjepartssalg, og kan dermed ikke garantere sikre kjøp, såfremt de ikke er kjøpt av Billettportalen. Rådet vårt til festivalgjengerne er å kun kjøpe billetter av noen de stoler på, sier Flikke.

- Kjøp fysisk billett eller mobilbillett

Kjøper man festivalbillett hos Billettportalen, velger man selv om man vil ha den tilsendt som fil på e-post, som mobilbillett eller tilsendt i fysisk format i posten.

- Det er med pdf-billettene at det forekommer svindel, forteller salgsdirektør Morten Berner i Billettportalen.

- Er det et problem at dere selger billetter som man skriver ut selv?

- Det er en løsning forbrukeren velger selv, men det kommer stadig enklere løsninger. Det er videresalget som er problemet, sier Berner.

Han kommenterer ikke enkeltsaker, men har to råd til håpefulle festivalgjengere.

- Kjøper man billetter av andre, må man forsikre seg om at det finnes en gyldig mobilbillett eller en fysisk billett. Har man likevel en billett man er usikker på om er ekte, kan en kontakte oss for å forsikre seg om at den har gyldig billettnummer, sier Berner.

Pdf-billettene kan ha gyldige billettnumre, men likevel finnes som svartebørskopier, slik at man hindres adgang til festivalområdet om man er sent ute.

Sandra (22) og Irina (23) fra Trondheim ble svindlet - fikk falske billetter

Mener han er uskyldig

Adresseavisen har vært i kontakt med selgeren Pstereofestivalen navngir. Han mener han er uskyldig.

«Det er Pstereo selv som har rotet her. Jeg har kvitteringer på at jeg har kjøpt billettene», skriver han i en Facebook-melding til Adresseavisen.

Denne kritikerroste artisten kommer til Pstereo

Forbudt og straffbart

Geir-Ole Momyr, fungerende seksjonsleder ved politiet i Trondheim, opplyser at svindelvirksomhet både er forbudt og straffbart.

- Men det er ikke nødvendigvis det som blir høyest prioritert, sier han.

ULOVLIG: Geir-Ole Momyr i politiet er klar på at svindel er straffbart. Foto: KJELL A. OLSEN

Momyr oppfordrer folk som vil kjøpe festivalbilletter gjennom andre enn festivalen og billettleverandøren til å være forsiktige.

- Folk må være spesielt aktsomme ved salg gjennom internett, sier Momyr i politiet.

Her er Astrid S sine beste festivaltips