«The Rebellious Life of Mrs Rosa Parks» er klar for strømmepremiere i USA. Regissører er Yoruba Richen og Johanna Hamilton, som tok utgangspunkt i biografien ved samme navn skrevet av Jeanne Theoharis.

– Hun fortalte at de som intervjuet henne, pleide å spørre kun om den ene episoden på bussen i 1955 – og ingenting annet. Hun ble satt i bås, sier Hamilton til The Guardian.

Riktignok førte den historiske bussepisoden til at amerikansk Høyesterett året etter forbød segregasjon på offentlige transportmidler, etter at de svarte i Montgomery boikottet bussene i 381 dager.

– Boikotten fikk nasjonal oppmerksomhet, og ble startskuddet for borgerrettsbevegelsen på mange måter, så vel som for Dr. King som akkurat hadde blitt pastor i Dexter Baptist Church, sier Richen.

Likevel er Rosa Parks' innsats ofte blitt nedtonet, ifølge filmskaperne, til tross for at hun var en aktivist gjennom mange tiår og nært knyttet til Malcolm X, Martin Luther King jr. og svarte politikere i Washington. Blant årsakene er at borgerrettsbevegelsen beskrives som patriarkalsk i dokumentaren.

– Hun er alltid der, alltid til stede, likevel er hun ikke fullt anerkjent, sier regissøren Richen, mens Hamilton legger til:

– Forhåpentligvis vil vi utvide fortellingen. Bussen er innlysende nok overordnet, men hun gjorde så mye mer. Det er sjeldent og spennende å utforske et ikon – og oppdage at hun var enda bedre.