I kveld er NRK-profil Sigrid Sollund i Trondheim for å snakke om den nye boka si, «Hersketeknikker». I den anledning har Trd.by sport profilerte unge i Trondheim om deres forhold til hersketeknikker.

Fem profilerte unge om hersketeknikker:

Sander Sagosen tror aldri han har blitt utsatt for hersketeknikker. Foto: Jens Petter Søraa

Navn: Sander Sagosen

Alder: 22

Stilling: Håndballspiller

- Hvilket forhold har du til hersketeknikker?

- Jeg har ikke noe forhold til det egentlig, og jeg har ikke vært så mye borti det. Vi har mye humor på håndballbanen, og mye på andres bekostning men det er innenfor det vi tåler.

- Du er kanskje ikke typen til å bry deg med sånt?

- Nei, jeg tar meg ikke så lett nær av det. Jeg tåler det når noen er morsom på min bekostning.

- Hvilke råd har du til de som blir utsatt for hersketeknikker?

- Det er vanskelig å si siden hver situasjon er forskjellig. Men når det gjelder usynliggjøring, mobbing eller at man settes i et dårlig lys så må man fortelle om det. Og prøve å ikke ta seg nær av det. Det er lettere sagt enn gjort, men det kan være at hersketeknikkene ikke brukes bevisst fra de som bruker de og i mange tilfeller kan det være greit å bare heve seg over det.

Studentleder Marte Øien har lagt merke til bruk av vanskelige ord og uttrykk som kan virke fordummende på motdebattanter. Foto: Johannes Bjartnes

Navn: Marte Øien

Alder: 27 år

Stilling: Leder av studenttinget NTNU

- Hvilket forhold har du til hersketeknikker?

- Jeg prøver å ha et bevisst forhold til det. Men spesielt i jobbsammenheng kan jeg ha sagt eller gjort noe som kan bli tolket som hersketeknikk. Jeg er litt bevisst når det gjelder hersketeknikker som kan bli brukt mot meg. I studentpolitikken er det ofte diskusjoner der det brukes hersketeknikker.

- Hvilke har du opplevd?

- Det ligger mye makt i ord her som ellers i samfunnet. Det er ofte det brukes ord og uttrykk som man ikke hører til daglig, for eksempel i møtesammenhenger. Når det gjelder bevisst bruk av vanskelige ord og uttrykk som andre ikke forstår virker det fordummende. Ellers er jeg en stor fan av likestilling, og jeg opplever at både menn og kvinner ofte kan bli satt i bås på bakgrunn av kjønn. Der har jeg et eksempel fra vervet mitt som studentleder. Jeg var eneste dame som stilte til valg i et tidligere verv jeg har hatt, og under utspørringen ble det ofte lagt vekt på at jeg var eneste dame. Jeg kunne tenkt at det var til min fordel, og at jeg kanskje ble stemt inn for å få kjønnsbalanse. Men jeg opplevde det som ubehagelig fordi jeg ville bli stemt inn på bakgrunn av hva jeg er god for og for hva jeg kan.

- Tror du det finnes noen hersketeknikker som oftest brukes til de under 30?

- Godt spørsmål. Jeg vet ikke om det er så mye av det lenger, men du har jo den klassiske "ungdommen nå til dags". Men jeg tror også at yngre opplever å bli satt i bås, og at man for eksempel drar alle studenter under en kam. For eksempel at man tror studenter fester mye, og ikke gjør så godt de kan uten at man vet noe om de omkringliggende årsakene til at man for eksempel ikke fullfører et studieløp på normert tid.

- Hva gjør du når du opplever hersketeknikker?

- Det kommer an på situasjonen og hvem det brukes av. Det er lettere å ta det med noen som står deg nært. Hvis man konfronterer noen med det så kan man ikke utelukke at det slettes ikke var ment som en hersketeknikk.

Pål Helland synes hersketeknikker er fasinerende, og at de preller relativt lett av han. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Navn: Pål Andre Helland

Alder: 27

Stilling: Rosenborgspiller

- Hva er ditt forhold til hersketeknikker?

- Ja si det. Jeg synes egentlig hersketeknikker er veldig fasinerende. For eksempel har vi et visst hierarki i fotballen. For eksempel skal de yngste spillerne bære utstyret. De eldste spillerne gjorde det da de var fersk. Og hvis de yngste ikke gjør det eller hvis de skaper seg litt, eller bare generelt tråkker over grensene så blir de nok taklet hardt senere på treningen. Det er spesifikt knyttet opp til fotballen da, og jeg ser ikke for meg at man for eksempel takler noen på vei til kopimaskina i en kontorjobb.

- Enn i andre arenaer enn fotballbana?

- Ja, som offentlig person så må man beherske seg om noen ypper med deg på byen. Det virker det til at flere har fått med seg, og er kanskje litt ekstra store i kjeften. Da må man bare være spydig tilbake.

- Hvilke råd har du til noen som er utsatt for hersketeknikker?

- Det er bare å si fra det. Jeg er oppdratt til å gi beskjed om jeg er misfornøyd. Jeg tror alle er tjent med at man gir beskjed om «jeg tolerer ikke at du holder på sånn».

- Du er kanskje ikke typen til å bry deg om hersketeknikker?

- Nei, det føler jeg ikke. Det skal noe til for å vippe meg av pinnen sånn mentalt sett.

Ane Sofie Forseth har fått høre at det er søtt at hun er så engasjert. Det er ikke en teknikk som funker på jenta på omtrent en og en halv meter. Foto: Alf Simensen

Navn: Ane Sofie Forseth

Alder: 17 år

Stilling: Elev og leder i ungdomsorganisasjonen Press

- Hvilket forhold har du til hersketeknikker?

- Jeg tror alle til en viss grad har et forhold til hersketeknikker. For eksempel i en debatt hender det jeg bruker hersketeknikk i form av at jeg gjentar budskapet mitt flere ganger, men det er nesten lagt opp til bruk av hersketeknikker i debatter. Ellers er jeg en person som prater fra hjertet uten at det ligger noe mer bak. Jeg er mer bevisst på om andre bruker hersketeknikker mot meg.

- Hvilke har du opplevd?

- Jeg har ikke opplevd så mange, siden jeg er nyvalgt leder. De aller fleste har behandlet meg med respekt. Men jeg har fått høre i debatter at det er så søtt at du er engasjert. Også er jeg rundt 150 centimeter høy, så jeg ser yngre ut enn det jeg er og får derfor høre av og til at jeg ikke har så mye livserfaring. Men jeg er klar over det, og har blitt immun. På mange måter får jeg enda større gjennomslagskraft når disse teknikkene brukes mot meg.

- Hva er dine råd mot hersketeknikker?

- Det er viktigste er å være bevisst på det, og at man er klar over at teknikkene brukes som et maktmiddel. Da kan man stå fast ved sine meninger, uten å føle at de er feil. Jeg føler det er viktig at barn og unge er klare over dette, og at de får mer informasjon om temaet. Det er utrolig viktig med informasjon om det slik at unge lar være å engasjere seg fordi de er redde for at meningen deres skal være feil.

Martin Mostad til høyre, også kjent som Oppkast à la kart. Foto: Alf Simensen

Navn: Martin Mogstad (Oppkast à la kart)

Alder: 30

Stilling: Artist

- Hva er ditt forhold til hersketeknikker?

-  Jeg liker ikke hersketeknikker. Det er smålig og dårlig stil, i mine øyne. Mobbing er jo et kjent fenomen, og vi får aldri bukt med det. Folk må starte med seg selv. Jeg prøver å arrestere meg selv når jeg kjenner jeg beveger meg i den retningen. I hvertfall anerkjenne overfor meg selv at det var lamt. Som folk flest er jeg jo stundom hyklersk, så og si at jeg aldri utøver hersketeknikk på noe nivå mot noen blir feil, selv om jeg hater det og syns det er lamt. Jeg prøver å være bevisst på at jeg behandler folk med respekt. Ubevisst tror jeg folk gjør det som en forsvarsmekanisme, det er lettere å gjøre narr av noen enn å stille seg i deres sko.

- Har du blitt utsatt for hersketeknikker?

- Jeg har vel sett det mer enn jeg har opplevd det. Men jeg har opplevd det i arbeidslivet. Det var en som prøvde seg på usynliggjøring fordi jeg arresterte han på noe jeg syns var ugreit. Han var eldre enn meg så han følte vel autoriteten hans var truet. Ikkeno kul opplevelse, men føler det er den som prøver sånt som taper.

- Tror du noen hersketeknikker brukes hyppigere mot de under 30?

- Det kan godt stemme, hvite menn som pusher 50, eller hur? Jeg tror også det foregår mye blant unge. Unger kan være ondskapsfulle. Men de skjønner kanskje ikke at de bedriver hersketeknikk på lik linje med voksne. Og det er vel noe av ideen, at man vet hva man gjør som "voksen". I musikken tror jeg mange eldre henger seg opp i at de vet best, den gamle skolen er den eneste, og glemmer at liv og sjangre alltid er i utvikling. Tror usynliggjøring muligens brukes hyppigere mot yngre.

- Hva gjør du når du merker at noen bruker hersketeknikker mot deg?

- Når jeg merker noen prøver seg så anerkjenner jeg at de prøver på det. Enten bare ovenfor meg selv og overser oppmerksomheten de vil eller ikke vil ha. Eller så sier jeg klart fra om at det her ikke er greit, og prøver å få personen til å se hva de gjør og spørre hvorfor de eventuelt gjør det.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook