Fredag er dagen søkere til høyere utdanning får vite om de har fått ønsket studieplass eller ikke. Noen har også allerede fått svar.

Med litt over 57 400 tilgjengelige studieplasser, er det derfor lov å være litt ekstra spent når de på fredag får brev fra Samordna opptak.

Over 24 600 søkere har studier på NTNU som førstevalg, men det er kun 9 100 tilgjengelige studieplasser, ifølge Samordna opptak.

Trd.by har disse dager tatt seg en tur i Midtbyen og spurt hva folk har på førstevalgene sine, og om de eventuelt har en plan B.

Kine Storflor Grøtt (20) og Åsmund Hunderi Stemland (20)

Med en interesse for film og media, har Kine fra Trondheim søkt seg inn på et årsstudium i medievitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun har lyst å bli produsent, men ønsker å få grunnleggende mediekunnskap først.

- Hvilken typer filmer kommer du til å lage?

- Jeg burde kanskje begynne å lage TV-serier, siden det er blitt så populært. Men helst en ferie eller serie som inneholder fiksjon, sier Kine.

Åsmund har gått et halvt år i Bardufoss. Der er han med i sambandsbataljonen. Etter vinteren tenker han å fullføre årsstudiummet i samfunnsøkonomi. På sikt tenker han å bli ingeniør.

- Neste vår skal jeg søke datateknologi her ved NTNU.

Kine Storflor Grøtt (20) og Åsmund Hunderi Stemland (20) venter på studieplass. Foto: Anette Kronstad Sørheim

- Hva gjør dere om dere ikke kommer inn?

- Jeg kommer inn, sier Åsmund og gliser.

Han legger til at han så langt har hatt en deltidsjobb, og kanskje må bruke dette som en reserveplan om noe skal skje.

- Jeg har også søkt medier og kommunikasjon, og utviklingsstudier på Oslomet. Ellers kommer jeg til å drive med frilansing, sier Kine.

Rebekka Smehus (27)

- Da jeg jobbet på Mcdonalds, kom det inn en døv kunde. Jeg hadde så lyst å forstå han, sier Rebekka.

Rebekka er utdannet førskolelærer fra Dronning Mauds Minne Høgskole. Nå har hun søkt en bachelorgrad i tegnspråk og tolking på NTNU. Tidligere jobberfaringer har gjort at hun har lyst å kommunisere med folk med hørselsproblemer senere i arbeidslivet.

Rebekka Smehus (27) er utdannet førskolelærer, men har søkt ny tre-årig utdanning til høsten. Foto: Anette Kronstad Sørheim

- I tillegg bor jeg med en jente som har tatt et årsstudium i tegnspråk, og det virker spennende, sier hun.

- Hva gjør du om du ikke kommer inn?

- Da blir det å fortsette å jobbe på Skeidar.

Charlotte Høyem (20)

Charlotte har hatt et friår og jobbet på Starbucks, samt reist rundt i Asia. Nå har hun søkt økonomi og administrasjon ved Handelshøyskolen på NTNU.

- Først tenker jeg å få grunnleggende kunnskap om økonomi, og deretter kanskje bygge på en master i samfunnsøkonomi, sier Charlotte.

Hun gleder seg til å starte studieløpet.

Charlotte Høyem (20) har søkt økonomi og administrasjon på NTNU. Foto: Anette Kronstad Sørheim

Om hun ikke skulle komme inn på førstevalget, har hun samfunnsøkonomi som nummer to på søkerlisten.

- Studere skal jeg uansett, og jeg har søkt masse, sier hun.