OFG / Adresseavisen
Kristian Jacobsen / Stavanger Aftenblad
Gorm Kallestad / NTB
Fredrik Varfjell / NTB
Terje Pedersen / NTB
Gorm Kallestad / NTB

Ifølge undersøkelsen er det særlig de mest prisbevisste forbrukerne som trekker forbruket av frukt og grønt ned.

Hvert år siden 2017 har Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) undersøkt nordmenns forbruk av frukt, bær og grønnsaker.

I 2017 svarte 24,8 prosent at de spiste frukt eller grønt minst fem ganger om dagen, i tråd med Folkehelseinstituttets kostholdsråd.

I årets undersøkelse er andelen sunket til 18,2 prosent.

– Det er mindre grønnsaker og salat til middagsmåltidet sammenlignet med 2021. I tillegg spiser vi mindre bær og frukt som mellommåltid, sier analysesjef i OFG Tore Angelsen i en pressemelding.

Fra 2017 til 2019 var andelen som spiste «fem om dagen» rett i underkant av 25 prosent, før det falt til 20,1 prosent i 2020. Deretter økte det til 21,7 prosent, før et nytt fall til 18,2 prosent.

Undersøkelsen er gjennomført av Kantar på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt.